De vestiging in Zoetermeer is de bakermat van alle Bakkerswinkels. De winkels in respectievelijk Amsterdam (3), Makkum, Rotterdam en Utrecht zijn vormgegeven naar voorbeeld van Zoetermeer. Piet Hein Eek is deels verantwoordelijk voor de inrichting van vier Bakkerswinkels. Aan het unieke concept van De Bakkerswinkel ligt een ontwikkeling van ruim twintig jaar ten grondslag. Afkomstig uit een gerenommeerde bakkersfamilie begon Piet Hekker in 1981 samen met partner Tony de Jong het bedrijf dat zou uitgroeien tot iets unieks: De Bakkerswinkel.
Ik kom al mijn hele leven in de Twenties, wat later de Nineties gedoopt werd en nu dus de bakkerswinkel heet. Zelf zeg ik nog steeds steevast dat ik even ga lunchen in de Twenties en gelukkig weet dan iedereen wat ik bedoel. En ik kom er na al die jaren nog steeds heel graag. Er zijn een aantal ruimte met elk hun eigen karakter.
In de bakkerswinkel, het eerste stuk, loop je regelrecht de jaren twintig in van de vorige eeuw. De tafels zijn oude naaimachines. Ze hebben een groot vliegwiel die je met een voetpedaal kan laten draaien. Je zult begrijpen dat ik dit als kind geweldig vond. Nu zie ik mijn eigen kinderen hetzelfde doen.
De serre is een andere favoriet van mij. Vooral in het voorjaar, als de zon net naar binnen schijnt en de druivenranken groen gaan worden. Dan hangt er zo’n heerlijke frisse en rustige sfeer. Maar dat geldt voor de hele Twenties.
Het valt me nu pas op dat ik het steeds maar de Twenties noem. De naam ‘Twenties’, verwijst naar de authentieke inrichting van de winkel. Later werd onder leiding van architect Koen van Velsen de inrichting van het restaurant gemoderniseerd. De naam evolueerde mee en werd ‘Nineties’. Nu, met in totaal zeven vestigingen is het bakkersbedrijf algemeen bekend onder de naam ‘De Bakkerswinkel’.
Ook het interieur van de overige ruimtes is gewoon kloppend. Het ademt sfeer uit en natuurlijk helpt de geur van vers gebakken brood mee om het plaatje af te maken. De Twenties (de bakkerswinkel) heeft helemaal begrepen dat een goed interieur helemaal niet die ene stoel of die ene tafel is, maar het geheel van alles wat in de ruimte staat moet kloppen en sfeer uitstralen. Ook het bonte theeservies, de grote hoeveelheid wandsiersels en de vele weckpotten met jam: in De Bakkerswinkel lijkt de tijd te hebben stilgestaan.
Inderdaad ‘lijkt’, want het is juist de combinatie van oude tafelgebruiken met moderne eetgewoontes die De Bakkerswinkel tot een bijzondere plek maakt. Genieten van een uitgebreide lunch of high tea kan zowel in het restaurant als bij je thuis. Alle ambachtelijke lekkernijen zijn namelijk ook te verkrijgen aan de toonbank. Zo kun je naast een scala aan zoete en hartige taarten ook verschillende zoete scones meenemen inclusief eigengemaakte jam en clotted cream.
Morgen ga ik eens langs bij die Bakkerswinkel op de Warmoesstraat 69 in Amsterdam. Die ziet er namelijk ook erg gezellig uit. Misschien eet ik voortaan elke week wel in een andere De Bakkerswinkel…
vorig bericht