You are here: Home » Wonen » Verwarming in een plint?

Verwarming in een plint?

geschreven door testman

Tijdens mijn lagere periode woonde ik in zo’n 70-er jaren flat. Grote ruime kamers met grote raampartijen. Maar toch was het er nooit koud. Naast de centrale verwarming liep er ook een verwarmingsplint langs de langste muur. Hierdoor werd het hele vertrek geleidelijk verwarmd. Tegenwoordig zie ik ze weer, maar nu als echte plint door de hele kamer. En gelukkig maar want ondanks de schoonheid van sommige design- en antieke radiatoren, zie ik ze vaak meer als een obstakel. Natuurlijk heb je ook vloerverwarming, maar dat betekent nogal wat. Naast de kosten van de vloerverwarming moet je ook nog nieuwe vloerbedekking nemen. Dit komt de investering niet ten goede. Plintverwarming dus. De plintverwarming wordt eenvoudig net als een gewone plint aan de muur bevestigd in een aluminium behuizing van 14 cm hoog en 2,8 cm diep. Net als bij vloerverwarming geeft de plint voornamelijk stralingswarmte af, die als een deken langs de muur opstijgt en zo de kou van de muren tegengaat. De plintverwarming is als hoofdverwarming te gebruiken, maar kan ook gecombineerd worden met vloerverwarming. Een combi met radiatoren in dezelfde ruimte is niet mogelijk. Plintverwarming is aan te sluiten op cv-ketel of stadsverwarming en kan per vertrek geregeld worden. De plint kan in een gewenste kleur en diverse dessins (hout, steen) worden geleverd.
Door de comfortabele stralingswarmte wordt de juiste gevoelstemperatuur eerder bereikt. Hierdoor kan de thermostaat een paar graadjes lager. In Nederland zijn we gewend aan de traditionele verwarming: een radiator bevestigd tegen de muur. In het traditionele systeem heeft het aangevoerde water een temperatuur heeft van 90°C en een retourtemperatuur van 70°C. Zo warm hoeft het water tegenwoordig echt niet meer te zijn, om een gemiddelde kamertemperatuur van 20°C te halen! Bij de plintverwarming is de aanvoertemperatuur namelijk niet hoger dan 55°C en de retourtemperatuur maximaal 45°C. Wat een technisch verhaal is het geworden. Het water hoeft dus minder verwarmd te worden, wat energiekosten scheelt. Wil je meer weten over de voor- en de nadelen neem dan contact op met een goede leverancier of binnenhuisarchitect.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com