You are here: Home » Huis & Tuin » Met een houtkachel ben je verzekerd van sfeer

Met een houtkachel ben je verzekerd van sfeer

geschreven door Constance

Iedereen heeft het beeld wel een geschetst. Je komt in de winter thuis van een lange dag hard werken. Of bijvoorbeeld na een lange wandeltocht door de koude regen. Er zit dan maar één ding op. Je trekt een lekkere fles wijn open en kruipt lekker tegen elkaar voor een knisperend haardvuur. Wat voor soort je ook hebt, een houtkachel is een sfeermaker pur sang.

Als een warme deken

Iedereen die wel eens genoten heeft van de warmte van een houtkachel is het roerend met elkaar eens. De warmte van een houtkachel is op geen enkele manier te vergelijken met dat van een andere warmtebron. Naast de andere soort warmte die hier vanaf komt, is er ook te genieten van een schouwspel in de houtkachel. Deze vind je zeker niet terug bij een normale verwarming. Van de dansende vlammen tot het geluid van het knisperende haardvuur. De sfeer die loskomt bij het aansteken van een houtkachel is onevenaarbaar.

Een goede investering

De aanschaf van een houtkachel kan toch voor sommige een struikblok vormen als je alleen kijkt naar de opstartkosten. De aanschaf van een goede houtkachel hoeft niet persé duur te zijn. Zeker niet als je kijkt naar de uiteindelijke winst die je hiermee kunt behalen. Gas wordt namelijk steeds duurder door de schaarste van deze fossiele brandstof. De prijs van hout is praktisch alleen beïnvloed door de inflatie en is daarom een goedkope oplossing op de lange termijn. Laat je daarom niet afschrikken door de aanschafprijs van een houtkachel. Een duurdere houtkachel zal zich namelijk op den duur terugbetalen.

Belangrijk is wel dat je de juiste houtsoorten gebruikt voor de kachel. Zo wordt vurenhout afgeraden om te gebruiken. Naast het feit dat deze erg veel spat en snel op brand zit er ook veel hars in. Het hars zorgt er namelijk voor dat het rookkanaal snel vervuild wordt en je dus vaker onderhoud moet plegen. Het meeste loofbomenhout is wel geschikt voor de houtkachel. Denk hierbij aan eiken en essenhout. Deze soorten hout geven een lange warmte af en branden daarnaast mooi in een houtkachel.

Keuze genoeg

Houtkachels zijn er in vele soorten en maten. Voor elk interieur is dus een geschikt model te vinden. Heb je een industrieel ingericht huis? Geen probleem! Er zijn verschillende modellen in omloop die zijn ontworpen in de vorm van bijvoorbeeld een motor. Toch liever een strak model? Er zijn talloze vierkante modellen beschikbaar die perfect passen in een strak ingericht huis. Voor elk soort huishouden is dus de juiste kachel te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens naar merken zoals Dik Geurts, Jotul en Jydepejsen.  

Vanuit praktisch oogpunt, naast het verwarmen van je woonkamer, kan een houtkachel ook erg handig zijn. Houtkachels werden vanouds ook vrijwel altijd gebruikt als kookstel. Dit werkte door de pannen simpelweg op de bovenkant van de houtkachel te zetten, waardoor deze verwarmd worden. Als opvolging hierop zijn er meerdere modellen op de markt gekomen waar er daadwerkelijk één of meerdere kookplaten aan zijn toegevoegd. Dit wordt gedaan door middel van een stuk dikker ijzer waardoor het ijzer een langere tijd zijn warmte blijft houden. Hiermee werkt dit dus hetzelfde als een normaal kookstel.

Onmisbaar in jouw lifestyle

Kijk je nou vanuit praktisch oogpunt, financieel oogpunt of ga je toch voor de sfeer? Een houtkachel van Droomkachels heeft op elk van deze vlakken meerdere voordelen, waardoor dit tijdloze meubilair niet kan ontbreken in jouw huishouden.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com