You are here: Home » In & om het huis » Tips over het isoleren en het oplossen van vochtproblemen in je woning

Tips over het isoleren en het oplossen van vochtproblemen in je woning

geschreven door Constance

Het belang van goed en grondig  isoleren van je huis of appartement wordt steeds belangrijker. En ook bij nieuwbouw en bij het verbouwen ligt steeds meer de nadruk een goede isolatie van de woning.

Nu staan daar uiteraard kosten tegenover maar een goede isolatie betaalt zichzelf weer terug.

Wat zijn de voordelen?

Allereerst zorgt goede isolatie jaarlijks voor een aanzienlijke besparing op de stookkosten want hierdoor gebruik je minder energie, en dat weegt absoluut op tegen de aanschafkosten die isolatie met zich meebrengt.

Een geïsoleerd huis beschermt tegen kou, warmte, vocht en je huis blijft veel beter op temperatuur.  

Verder ben je milieubewust bezig en je wooncomfort verbetert want je hebt veel minder last van tocht (perfect bij oudere woningen) en geluidsoverlast (de oplossing als je aan een drukke weg woont).

Bij een goede isolatie zal er in de zomer vrijwel geen warmte binnenkomen en in de winter geen warmte verloren gaan. Je hoeft heel wat minder te verbruiken en je huis blijft altijd aangenaam op temperatuur.

Wat voor soorten isolatie zijn er?

Je kan je woning op diverse manieren isoleren. Dat kan in de muren, maar ook je gevel, vloer, kruipruimte, dak en glas kan je gebruiken.

Waarbij de spouwmuur-, vloer- en kruipruimte isolatie de voordeligste manier is en buitengevel isolatie en dubbele ramen de duurste oplossing is.

Wil je weten hoeveel je kan besparen? Laat dan een kostenoverzicht bij een isolatiespecialist maken, want zij maken een overzicht van de kosten, de besparingen en de terugverdientijd en wel specifiek voor jouw woning.

Welke isolatiemethode levert het meest op?

Vloerisolatie levert het meeste op en hiervoor betaal je niet gelijk de hoofdprijs. Ook muur- en spouwmuurisolatie zijn financieel aantrekkelijk en je rendement is hoog. Terwijl glasisolatie de duurste oplossing is en de terugverdientijd het langste is.

En tot en met 31 december 2020 kan je een zgn.  SEEH-subsidie aanvragen als je 2 maatregelen in je woning neemt. De regeling is er speciaal voor ‘eigenaar-bewoners’ die de woning energiezuiniger maken en de subsidie bedraagt max.  €10.000 of €15.000 per woning.

Ik heb last van vocht in huis, wat nu?

Opeens is ie er, een vochtplek op de muur of op je plafond. En dan begint de zoektocht naar het opsporen van de lekkage. Een specialist kan je helpen met lekdetectie, waarbij met speciale apparatuur wordt de lekkage opgespoord.

Er zijn verschillende manier om lekkage op te sporen, zoals ultrasone detectie, infrarode camera’s, elektro-akoestiek, een druktest, een vochtmeting/hygrometrie en endoscopie.

En natuurlijk moet de lekkage zo snel mogelijk verholpen worden.

Waar komt het vocht vandaan?

Er zijn 5 verschillende soorten vochtproblemen waar je tegenaan kan lopen;

-Opstijgend vocht, en dit kan je herkennen als je plinten loslaten, het behang gaat loshangen en nat schilderwerk. En de kruipruimte en/of kelder staat vol met water en komt vaak voor bij oudere woningen die gebouwd zijn voor de jaren ’80 of waar geen vochtwerende materialen gebruikt zijn.

-Condensatievocht zet zich af op muren waarop je schimmel- en vochtplekken krijgt. Dit vocht ontstaat bij woningen die te goed geïsoleerd zijn. En ook je gezondheid kan hier schade van ondervinden.

-Doorslaand vocht komt het meeste voor. Regen slaat tegen de gevel aan en als de gevel gescheurd of gebarsten is slaat het vocht naar binnen. En behalve vocht kan je ook last krijgen van schimmel en dit is weer gevaarlijk voor je gezondheid.

-Lekkages met waterleidingen zijn vaak pas te zien als het te laat is. Er druppelt dan water langs vertakkingspunten en koppelingen en het water vindt dan op het laagste punt een uitweg.

-Bouwvocht is vocht dat zich heeft opgehoopt bij een verbouwing of nieuwbouw. Je kunt dit herkennen aan een muffe geur en zie je vochtplekken en schimmel op de muur.

Wat is de oplossing?

Elk vochtprobleem heeft een eigen oplossing.

Bij opstijgend vocht kan je of je muren injecteren met een vochtwerende vloeistof of een waterkering (laten) aanbrengen.

Bij condensatievocht is de oplossing heel eenvoudig; je moet je woning (blijven) ventileren. Dit kan op een natuurlijke manier, door de ramen op te zetten. Of een mechanisch ventilatiesysteem installeren.

Heb je last van doorslaand vocht, dan zijn er meerdere oplossingen mogelijk. Je kan vochtwerende verf op je gevel aanbrengen of je impregneert je muren. Maar is je gevel te erg aangetast kies dan voor een nieuwe gevelbekleding. En een groot voordeel daarvan is dat je gelijk je buitenmuur kan isoleren en je huis is weer als nieuw.

Lekkages zijn vaak moeilijker te verhelpen omdat deze achter de muur of onder de vloer zitten. Deze kunnen worden opgespoord door een specialist die met speciale apparatuur aan de gang gaat.

Maar bouwvocht is gemakkelijk zelf op te lossen. Je kunt je woning laten drogen door alle ramen en deuren open te zetten bij warm weer. Maar dit kan wel lang duren. Een snelle oplossing is het huren van een bouwdroger. En wil je je steentje bijdragen aan het milieu dan is een combinatie tussen een bouwdroger en natuurlijk drogen de beste manier.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com