You are here: Home » Green gadgets » De Ecostoof, de hooikist van nu

De Ecostoof, de hooikist van nu

geschreven door Constance

Vroeger gebruikte men de hooikist, en kan je het hetzelfde effect krijgen met de Ecostoof. Deze energiebesparende kooktechniek was de afgelopen eeuw vooral populair ten tijde van brandstofschaarste.

Vandaag de dag is energiezuinig koken weer actueel, vanwege het Klimaatakkoord. De Ecostoof maakt klimaatverantwoord koken als volgt mogelijk: Doe ingrediënten in een pan, breng aan de kook en zet de pan met eten in de isolerende Ecostoof. Het eten blijft vervolgens gedurende lange tijd zo heet dat het vanzelf gaart, zonder energie en zonder aanbranden. De Ecostoof is een product van ontwerpers Caro Niestijl en Iris van de Graaf. Zij schreven eveneens het bijbehorende kookboek ‘Langzaam Lekker’.

Een huishouden in Nederland kan met gebruik van de Ecostoof gedurende elk jaar minstens 14 kg CO2 equivalent besparen. Dat is een besparing van 30% van de gemiddelde CO2 uitstoot voor koken. Ecostoof heeft internationale ambities. Als 1% van de gezinnen in Europa een Ecostoof zou gebruiken, levert dat een besparing op van circa 1,5 miljoen x 14 kg CO2= 21.000 ton CO2 equivalent per jaar. De bespaarde CO2 is vergelijkbaar met de CO2 uitstoot van 2200 keer met een auto de wereld rond rijden.

Bedenkster Caro Niestijl is, naast Ecostoof ondernemer, architect en werkt daarbij aan duurzaamheid en isolatietechnieken. Caro was gegrepen door de oude techniek van ‘isolatiekoken’. En haar medebedenkster Iris van de Graaf is als industrieel ontwerper gespecialiseerd in eco-design en tevens oprichter van Stichting Van Eigen Erf, een landelijk netwerk van biologische boeren en tuinders met lokale producten. Zij schreef ook het kookboek ‘van eigen erf’.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com