You are here: Home » Accessoires » Op de fiets en je smartphone, de do’s & don’ts

Op de fiets en je smartphone, de do’s & don’ts

geschreven door Constance

Advertorial

Per 1 juli jl. zijn de nieuwe regels over het gebruik van je smartphone op de fiets ingegaan. En die regels leveren nog een hoop vragen op. Wat mag nu wel en wat mag nu niet tijdens het fietsen.

De gemakkelijkste regel is dat je het vasthouden van je telefoon tijdens het fietsen verboden is, en als je ‘betrapt’ wordt met je smartphone in je hand krijg je een boete van euro 95,00 excl. administratiekosten. Jongeren onder de 16 jaar betalen de helft, 47,50 euro, en kinderen onder de 12 jaar krijgen alleen een waarschuwing.  En die boete kan je zelfs krijgen terwijl je helemaal niets doet met smartphone, maw. alleen vasthouden is net zo strafbaar.

Maar wat mag dan wel?

Je mag wel, via de knoppen van je headset, je telefoon gebruiken. Dus als je gebeld wordt en je hebt je headset op, kan je gewoon je telefoon beantwoorden dmv. de bediening in het snoer van je hoofdtelefoon, of op de headset zelf.

Muziek luisteren op de fiets is niet verboden, maar ook hier geldt, hou je telefoon niet in de je hand. Stop hem in de zak van je jas, rok of broek, of gebruik een fietsstuurhouder. En wil je naar een ander nummer scrollen, stap dan gewoon even af. En zet je geluid niet te hard, en zorg ervoor dat je het verkeer rondom je heen nog steeds hoort. Of draag maar aan 1 kant je ‘oortje’ zodat je met je andere oor het omgevingsgeluid kan horen.

Gebruik je onderweg altijd Google maps of een andere routeplanner app? Die kan je ook nog steeds blijven gebruiken, maar gebruik altijd een fietsstuurhouder. En stap af als je iets wilt veranderen aan je route. En deze regels gelden voor bijv. een Garmin apparaat.

Ik draag een smartwatch, mag dat wel? Dat is geen enkel probleem, want een smartwatch zit om je pols en die hou je dus niet vast.

Tijdens het fietsen lees ik vaak een boek of een tijdschrift, want ik moet een behoorlijk eindje fietsen, mag dat? Het klinkt waarschijnlijk een beetje vreemd maar als jij je aandacht tussen het verkeer en je boek of tijdschrift goed kan verdelen mag dit gewoon. Als je gaat slingeren en er gevaarlijke situaties ontstaan kan je ook een boete verwachten. Ook een bos bloemen in je hand vasthouden is niet strafbaar. Maar wil je het zekere voor onzekere nemen, schaf dan een speciale stuurkaarthouder aan, en zet je boek of tijdschrift hierin.

Bij een rood verkeerslicht mag je wel degelijk appen, een ander nummer opzoeken of je route opzoeken. Maar hou wel het verkeerslicht in de gaten want zodra dit groen wordt mag je je medefietsers niet hinderen of in de weg staan. En weet je niet hoelang het gaat duren, ga dan even op de stoep staan.

Welke vervoersmiddelen zijn uitgesloten van deze nieuwe regels?

Je mag wel appen als je op een paard zit/rijdt, maar het mag geen gevaar opleveren. Een paard is wel een vervoersmiddel maar is het is geen voertuig. De regels gelden dus alleen voor bestuurders van fietsen, snorfietsen, bromfietsen, gehandicaptenvoertuigen, motorvoertuigen en trams.

Welke stuurhouder moet ik kopen?

Er zijn verschillende soorten stuurhouders te koop. De voordeligste houders  zijn de modellen waarbij je je toestel vastklemt. Nadeel is dat je telefoon behoorlijk trilt tijdens het rijden en het best een werkje is om je telefoon gelijk goed te plaatsen. Een ander nadeel is dat je telefoon minder goed vast zit.

Er zijn, duurdere, houders waarbij het bevestigingssysteem verwerkt zit in het hoesje. Hierdoor bevestig je heel gemakkelijk je telefoon vast en weer los. De telefoon trilt bijna niet en zit stevig vast. Het kliksysteem & hoesje is voor alle bekende smartphone merken te koop en je kunt uitbreiden met een houder voor in je auto.

Ik wil voordelig bellen en internetten

De afgelopen jaren zijn de kosten voor mobiel bellen, internetten in binnen- en buitenland behoorlijk verminderd. En je hebt genoeg keuze om een pakket te kiezen dat voor jouw situatie de perfecte oplossing is.

Bij een prepaid kaart met internet, weet je precies wat je uitgeeft en kan je wereldwijd internetten. Maar er zijn ook prepaid kaarten zonder internet.

Bij prepaid van Simyo, zonder internet, betaal je per seconde met een minimum van 1 minuut. Je hebt geen starttarief en je beltarief blijft onbeperkt op je kaart staan (je dient wel 1x per 6 maanden te bellen of te sms-en). Heb je geen behoefte aan een internetbundel maar wil je toch af en toe gebruik maken van het internet, dan betaal je het ‘Pay as you Go’ tarief van € 0,15 per MB. Je kunt bij Simyo kiezen uit vier Prepaid simkaarten met sms- en beltegoed, waarbij je altijd gratis beltegoed extra krijgt. Dat voordeel kan oplopen tot 10,00 euro bij een simkaart van 25 euro. 

Vind je het toch wel belangrijk dat je kan internetten op je smartphone maar je wilt geen vast abonnement? Vind je het toch wel belangrijk dat je kan internetten op je smartphone maar je wilt geen vast abonnement? Kies dan voor een  Sim only maandelijks opzegbaar. Bij beide prepaid mogelijkheden kan je huidige nummer meenemen en maak je gebruik van het KPN netwerk.

(Dit artikel is een samenwerking met Simyo)

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com