You are here: Home » In & om het huis » Zo bespaar je op de energierekening

Zo bespaar je op de energierekening

geschreven door Constance

De energierekening gaat steeds verder omhoog en elke besparing daarop is welkom. Natuurlijk kun je het rigoureus aanpakken door zonnepanelen te plaatsen op het dak. Dit vergt echter een behoorlijke investering. Gelukkig zijn er naast drastische en dure aanpassingen in huis ook kleinschalige maatregelen waarmee je heel makkelijk geld kunt besparen.

Een goede isolatie is het halve werk
In de winter gaat veel warmte verloren door een slechte isolatie. In de zomer stroomt de warme lucht net zo hard weer naar binnen wanneer je het juist wat koeler wil hebben. Met een goede isolatie kun je behoorlijk besparen op de energierekening. Natuurlijk zijn er omvangrijke, maar vooral prijzige, maatregelen zoals dubbel glas of muur- en wand isolatie. Echter, het verschil is al te merken met tochtstrips die je bij de bouwmarkt koopt en deurdrangers waardoor deuren automatisch sluiten.

Zet de thermostaat niet te hoog
Wanneer je niet thuis bent, is het zonde om de thermostaat onnodig hoog te zetten. Als je het huis verwarmt, zet dan alleen de verwarming aan in de ruimtes waar je veel bent. In de slaapkamer is dat helemaal niet nodig; daar blijf je ook warm met een kruik of een extra deken. Zet de thermostaat voordat je naar bed gaat sowieso een stukje lager. Zo bespaar je per jaar al gauw honderden euro’s. Tegenwoordig zijn er handige apps en slimme thermostaten waarmee je de temperatuur in huis nog beter regelt.

Laat elektronische apparaten niet op stand-by staan
Trek stekkers van televisies, computers en andere (keuken)apparaten uit het stopcontact wanneer je deze niet gebruikt. Dit zijn namelijk echte stroomvreters wanneer ze op stand-by staan. Bovendien is het gevaarlijk, omdat er altijd het risico is dat er kortsluiting ontstaat.

Kies voor LED lampen en andere energiezuinige apparaten
LED lampen gaan veel langer mee dan de standaard gloeilamp en halogeen verlichting. LED lampen zijn er in verschillende tinten, waardoor je een hele warme sfeer krijgt in huis. Verder kun je de oude koelkast of wasmachine vervangen door een variant met een A+++ label.

Douche korter en was op een lagere temperatuur
Door korter en minder vaak te douchen, bespaar je op zowel het energie- als waterverbruik. Zeker wanneer je een waterbesparende douchekop installeert. Hetzelfde geldt voor de wasmachine. Veel wasmachines hebben een speciaal eco-programma waarmee je op een lagere temperatuur wast. Verder kan de was in de zomer prima buiten drogen en is het niet nodig om de droger aan te zetten.

Zonnepanelen en warmtepompen
Wil je het huis echt energieneutraal maken? Met een warmtepomp heb je geen cv-ketel meer nodig. Deze pomp haalt warmte uit de bodem, het grondwater of de buitenlucht om het huis en het water te verwarmen. Wel verbruikt zo’n apparaat meer stroom. Maar dit kun je opvangen door zonnepanelen op het dak te plaatsen die elektriciteit winnen. Omdat de overheid gelooft in dit soort duurzame maatregelen, zijn er subsidies beschikbaar wanneer je een warmtepomp wil aanschaffen. Ook de btw op zonnepanelen kun je terugvragen bij de Belastingdienst.

Gebruik een energievergelijker
Je kunt zelf dus op allerlei manieren besparen op de energierekening. Overstappen op een andere leverancier kan hier ook bij helpen. Door een online energieprijzen te vergelijken, weet je direct waar je aan toe bent. Op basis van het verbruik, de gezinssamenstelling en andere gegevens die voor jou van toepassing zijn, krijg je een helder overzicht van bijvoorbeeld de goedkoopste en/of groenste energieleveranciers.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com