You are here: Home » In & om het huis » De woning uitbreiden met een aanbouw of serre: de voordelen en kosten

De woning uitbreiden met een aanbouw of serre: de voordelen en kosten

geschreven door Constance

Het uitbreiden van het woonoppervlakte van een huis kan op twee manieren: via een aanbouw of door een serre te plaatsen. Veel mensen vinden het lastig om tussen deze twee mogelijkheden te kiezen. Het belangrijkste verschil tussen een aanbouw en serre is dat een aanbouw letterlijk een aangebouwd extra deel van je huis is. Daarmee creëer je meer woonruimte. Een serre is een verbouwing van een bestaande ruimte, door veel ramen te plaatsen en zo een glazen leefruimte te creëren. Een serre heeft veel lichtinval en zorgt voor energie en pit in de woonkamer. Het gebruik van glas is daarbij het kernwoord.

Voordelen van een aanbouw of serre bij je huis
Welk van beide opties je ook kiest: zowel een aanbouw als een serre hebben grote voordelen. De belangrijkste hiervan zijn:

1. Waarde
Ten eerste wordt de woning door een aanbouw of serre aanzienlijk meer waard. Je investeert dus op een slimme manier in jouw huis en verhoogt de huiswaarde op een handige manier.

2. Licht
Een tweede voordeel is dat je met een serre zorgt voor meer lichtinval en dus een energiebesparing, terwijl een aanbouw veel extra woonoppervlakte kan creëren.

3. Mooi
Verder wordt het huis door een aanbouw of serre visueel veel aantrekkelijker. Met een aanbouw wordt jouw huis uniek in de buurt, een echte visuele blikvanger die opvalt te midden van de andere woningen.

4. Woonplezier
Ten slotte verhoogt een serre of aanbouw het woonplezier enorm. Met een verbouwing, vooral als het een glazen serre of uitbouw betreft, creëer je een persoonlijke relaxruimte.

Kosten van een aanbouw of serre
Een aanbouw of serre kan qua prijs enorm variëren, afhankelijk van de grootte en het gekozen materiaal (denk aan hout, kunststof of aluminium). Kleine serres van ongeveer 10 m2 zijn al verkrijgbaar voor ongeveer 10.000 euro, terwijl een grote serre van 50 m2 kan oplopen tot 40.000 euro. Van de bovengenoemde kosten bestaat ongeveer 70 procent uit materiaalkosten, terwijl gemiddeld 30 procent arbeidskosten betreft. Mocht je zelf handig zijn en kunnen klussen, dan kun je door het zelf plaatsen van de aanbouw of serre flink besparen op de arbeidskosten.

Opstalverzekering
De totale kosten zijn goed te beperken door te kiezen voor duurzame, voordelige materialen en de aanbieders goed te vergelijken. Maar dan nog is een serre een fikse investering! Ook de opstalverzekering moet na het plaatsen van de serre of aanbouw opnieuw onder de loep genomen worden. De woningwaarde is namelijk flink gestegen en daar moet je je ook voor verzekeren. Zorg ervoor dat het extra woonoppervlakte goed verzekerd is in de opstalverzekering, voor het geval zich onverhoopt schade, defecten of calamiteiten voordoen. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of er een vergunning nodig is voor de aanbouw en/of serre.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com