You are here: Home » Tuin & terras » Hoe moet je graszoden leggen?

Hoe moet je graszoden leggen?

geschreven door Constance

Niets is heerlijker dan na een lange dag genieten in de tuin. Helaas kunnen bemoste en kale plekken in het gazon dit plezier in de weg staan. Kleine plekjes zijn nog makkelijk te herstellen door simpelweg opnieuw in te zaaien. Maar soms moet het hele gazon opnieuw worden aangelegd. Er gaat dan veel tijd en geduld overheen voordat er weer een nieuw, groen gazon is ontstaan. Wanneer je een kleine tuin heeft zijn graszoden een goede oplossing: in een oogwenk heb je weer een nieuw gazon. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat het gazon goed groeit, vandaar dat we de belangrijkste stappen en tips op een rijtje hebben gezet.

shutterstock_181787096-900x440-1

Een goede voorbereiding is het halve werk
Wanneer een gazon vervangen moet worden, moet natuurlijk eerst het oude gazon verwijderd worden. Dit is gemakkelijk te doen met een graszodensnijder. Het gehele oude gazon verwijderen kost uiteraard meer moeite en tijd dan alleen omspitten, maar uiteindelijk levert het een mooier resultaat op. Wanneer je het oude gazon verwijderd heeft moet je ervoor zorgen dat de ondergrond vrij is van onkruid, vuil en puin. Zeker onkruid komt vaak later nog een keer terug, het kan dan de grond ontsieren.

De graszoden leggen
Belangrijk als je de graszoden gaat leggen is het beginnen langs een rechte kant. Probeer indien mogelijk te beginnen met het leggen vanuit het verste punt in de tuin (gezien vanaf de aanvoerlijn). Het is belangrijk om altijd in een rechte hoek te beginnen en ervoor te zorgen dat de graszoden goed aansluiten aan bijvoorbeeld een stoeprand of het terras. Dit zorgt ervoor dat je niet steeds over de net gezaaide graszoden hoeft te lopen, wat het groeiproces uiteraard bevordert. Je kunt een plankje of touw gebruiken om een rechte lijn te maken. U kunt de graszoden in stukken maken met een schop, maar wanneer je hoeken moet maken is het verstandig dit met een mes te doen. Je kunt het overgebleven stuk in een volgende baan draaien. Het is van belang dat je de graszoden goed strak langs elkaar rolt, en ze tegen elkaar aangedrukt zijn, u kunt dit doen door middel van het gebruik van een wals. Uiteraard moet je proberen weinig mogelijk over de graszoden heen te lopen. Wanneer dit echt moet, kan je de ondergrond beschermen door bijvoorbeeld een plank neer te leggen en daar over heen te lopen. Dit voorkomt schade.

Verzorging na het aanleggen
Na het leggen van een gazon is onderhoud één van de belangrijkste aspecten. Nadat je de graszoden heeft gelegd moet u de graszoden goed sproeien. Als het erg warm is, kan je de graszoden deel voor deel afwerken, dit voorkomt uitdroging.

mooi-gras

Besproei de graszoden de eerste dag totdat ze helemaal nat zijn. De opeenvolgende dagen moet je ervoor zorgen dat de graszoden vochtig blijven, maar niet kleddernat. Wanneer er geen regen valt kan je de sproeier ’s avonds aanzetten. Het is van uiterst belang dat het gras vochtig blijft. Wanneer graszoden slecht groeien is dit vrijwel altijd te danken aan het slecht bewateren.

Wanneer het gras ongeveer zes tot acht centimeter gegroeid is, moet je het gras gaan maaien. Dit dient je heel voorzichtig te doen, het is belangrijk dat je er niet teveel van af haalt. Er hoeft maar ongeveer een derde gemaaid te worden. Twee weken na het maaien kan je proberen er rustig en voorzichtig op te lopen. Na ongeveer een maand is je gazon klaar voor gebruik, en kan je heerlijk genieten van het mooie weer op door jezelf aangelegde gazon!

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com