You are here: Home » Eten & koken » Kaas en wijntips op Kaas.nl

Kaas en wijntips op Kaas.nl

geschreven door Constance

In December wordt er de hele maand volop gekookt en gegeten en dan kan je toch wel wat handige tips gebruiken. Zo wordt het bekende Kaasplankje steeds vaker op tafel gezet maar wat voor kaas moet je nu nemen en wat drink je erbij?

kaas.nl-33Ik ben vorige week op een kaas- & wijnproeverij geweest en heb daar veel tips gekregen van de kaasprofessor Bernhard Veldhuyzen van Kaas.nl en de wijnschrijver Harold Hamersma. Kaas.nl is dé website voor allerlei tips en trics over kaas, Hollandse en buitenlandse kazen.

kaas.nl-13Ikzelf heb een 5-tal Hollandse kazen mogen proeven met, bij elke kaas, een 2-tal wijnen. En met deze 5 kazen sla je de (kaas)plank eigenlijk niet mis, dus zijn deze de perfecte combinatie voor bij de borrel of na afloop van je diner.

1. Jong belegen Noord-Hollandse Gouda en deze is 2 weken langer gerijpt dan jonge kaas. Je kunt deze kaas met heel veel verschillende rode wijnen drinken, van voordelig (de blend cabernet en merlot) tot heel kostbaar (de grand crus classés uit Bordeaux). Maar ook de Côtes du Roussillon (druiven: syrah en mourvèdre) en de Côtes du Rhône (syrah en grenache) passen prima. Ben je meer een fan van Italiaans rood ga dan voor Chianti Classico (sangiovese) of voor de Spanje fans; Rioja en Ribera del Duero (beide tempranillo) .Ik heb zelf de Rioja Crianza Ontañon  & Domaine Saint-Martin Rouge Côtes du Rhône geproefd waarbij mijn voorkeur uitging naar de Rioja.

2. Noord Hollandse overjarig is een Noord Hollandse Gouda kaas die dankzij de rijping van meer dan een jaar een volle, pikante smaak heeft en toch blijft de kaas romig. Ook bij deze kaas past de Spaanse Rioja en de Ribera del Duero, maar dan wel een Reserva of een Gran Reserva. Franse wijnen uit de Rhône: Châteauneuf-du-Pape, Crozes-Hermitage, Lirac, St. Joseph en Gigondas. En voor de Italiaanse wijn past de jonge Nebbiolo d’Alba of een Barbaresco of Barolo.. Zelf mochten we kiezen uit Tabali Syrah Reserva, Chili  of de Barbadillo Amontillado Sherry, en de winnaar was de Sherry!

kaas.nl-313. Boeren Leidse extra belegen is een magere kaas die door VOC-schepen meegenomen kon worden dankzij het lagere vetpercentage. Doordat de afgeroomde rauwe koemelk zoveel smaak heeft en de toevoeging van komijn is de Boeren Leidse zo rijk aan smaak. De textuur is wat stevig en “breekbaar”. Deze kaas, dankzij de komijn, kan met rood en wit. En door de gebruikte komijnenzaadjes in de kaas kan ie prima met Elzasser Gewurztraminer, Pinot Gris of Grauburgunder. Rode wijn liefhebbers mogen kiezen voor de Italiaanse Primitivo. Wij hebben de Cantine Rosa del Golfo 2011, Primitivo, Salento en de Jean Rosen 2013 Gewurztraminer geproefd waarbij de Primitovo mijn duidelijke voorkeur had.

4. Amaltura Special Old geitenkaas is een harde kaas uit Brabant. Robuust en krachtig, maar met zachte ondertoon; een geitenkaas vol Brabants karakter en dit is de 1e geitenkaas die ik ook lekker vond. Bij geitenkaas drink je wit; Chenin blanc (Loire) bij een oudere en steviger geit. Maar ook de Oostenrijkse Grüner Veltliner, Italiaanse Soave, Pinot Bianco en Vermentino en Spaanse Rueda passen prima bij een jonge als oude geit. En kies anders voor een droge Champagne en Champagnekan je bij elke kaas drinken. Wij kregen een glas Jean Baptiste Adam 2012 Pinot Gris Reserve en Champagne Michel Forget en de Champagne was wel mijn topper, maar dat komt meer omdat ik dol op Champagne ben.

kaas.nl-365. De Chabichou du Poitou was het enige Franse kaasje dat we mochten proeven en dit is een trommelvormig geitenkaasje uit de Loire. De Chabichou wordt met de hand gemaakt van rauwe melk op de boerderijen van Poitou, maar deze boerenversie is zelfs in Frankrijk moeilijk te vinden. Chabichou heeft een natuurlijke, beige korst, die tijdens het rijpen soms wat blauwig wordt. De jonge, witte binnenkant is stevig en taai, maar wordt later vochtig en bijna smeerbaar. Naarmate de kaas ouder wordt, gaat de smaak van mild en zoet over in nootachtig en pikant. (En dit is dus een geitenkaas die ik niet echt lekker vindt.) Ook hier past de Chenin Blanc of een Sauvignon Blanc uit de Loire. Maar ook een zoete wijn kan prima, zoals een Chileense El Descanso Late Harest Sauvignon Blanc. Wij mochten de El Descanso Reserva Late harvest Sauvignon Blanc en de Champagne Michel Forget proeven en toen kon ik niet kiezen, beiden pasten prima bij deze geit.

Mocht je nog meer combi’s willen nalezen, kijk dan op de website van Kaas.nl.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

Op onze website wordt gebruik gemaakt van cookies voor advertentiecampagnes en webstatistieken. Sommige informatie kan gedeeld worden met advertentienetwerken. Onder het kopje Privacy en Cookies lees je welke cookies geplaatst worden en waarom. Ga je akkoord met onze cookies?