You are here: Home » Van alles wat » Tips bij de verbouwing van je huis

Tips bij de verbouwing van je huis

geschreven door Constance
bouwen

Bij de verbouwing van je huis komt een heleboel kijken. Wat wil je gaan verbouwen? Gaat het om één of meerdere ruimtes? En gaat het om ruimtes op één of meerdere verdiepingen? En wil je bijvoorbeeld meerdere zaken ineens aanpakken, zodat je maar één keer in de puinhoop zit? Of ga je liever stapsgewijs te werk omdat dit qua budget bijvoorbeeld beter uitkomt? Allemaal manieren die zowel voor- als nadelen hebben. Kies dus voor de manier die het beste bij jou en je situatie past. Maar wat komt er allemaal kijken bij een verbouwing? Onderstaande tips helpen je in ieder geval op weg.

bouwen

Breng je woonwensen in kaart

Voordat je start is het erg belangrijk om je woonwensen op papier te zetten. Wil je gaan uitbouwen, aanbouwen of verbouwen? En hoe moet dit eruit komen te zien. Vergeet daarbij ook de inrichting niet mee te nemen: van sanitair en meubels tot schakelmateriaal en bekabeling. Wil je weten wat je op het gebied van bekabeling, schakel- en installatiemateriaal nodig hebt? Dan kun je ook altijd een professionele partij inschakelen zoals Elektramat. Hoe meer je concreet hebt voordat je begint met de verbouwing, des te sneller zal de verbouwing lopen. En wanneer je qua meubilair dingen nodig hebt, heb je ook altijd te maken met levertijden van zes weken of meer. Houd hier dus ook rekening mee.

Heb je een bouwvergunning nodig?

Meestal heb je bij het aanbouwen of uitbouwen van je woning te maken met een bouwvergunning. Het is dus erg belangrijk om dit voorafgaand aan de verbouwing uit te zoeken, om problemen met de gemeente en eventuele buurtbewoners te voorkomen. Mocht je voor de verbouwing samenwerken met een aannemer of een bouwbedrijf, dan weten zij vast wel wanneer en hoe dit geregeld moet worden. Mocht je zelf gaan verbouwen, vraag dit dan altijd ruim van tevoren aan bij je gemeente. In de meeste gevallen heb je namelijk ook een bouwtekening nodig om voor te leggen, voordat je de daadwerkelijke vergunning krijgt.

En stel ook altijd je buurtbewoners op de hoogte, zodat zij hier in ieder geval begrip voor hebben. Als je dit niet doet, kunnen ze je namelijk alleen maar tegen gaan werken.

Plannen, plannen, plannen

Een goede organisatie staat aan het begin van een verbouwing. Hoe je deze organisatie in kaart brengt, is je eigen pakkie an, maar het is om een duidelijke planning en administratie te hebben. Creëer een systeem dat voor jou werkt. En kun je niet goed met een computer overweg? Doe het dan vooral niet op de computer, maar bedenk een bepaald mappensysteem of een schema wat wel voor je werkt. Houd hierbij ook altijd belangrijke telefoonnummers, contactinformatie en deadlines bij de hand, zodat je snel kunt schakelen. Een goede planning, met hier en daar ook wat flexibiliteit, neemt veel stress weg. Met flexibiliteit bedoel ik dat niet altijd alles loopt, zoals je het gewild had. Er kunnen dingen te laat geleverd worden, afspraken worden niet nagekomen of een bepaalde klus kost meer tijd dan gedacht.

Zorg voor een veilige werkomgeving

Of je nou zelf aan de slag gaat of bouwvakkers in de arm neemt: een veilige werkomgeving is altijd cruciaal. Je wilt het natuurlijk niet op je geweten hebben dat er in of om je huis een ongelukje gebeurt, omdat jouw veiligheidsmaatregelen niet tiptop in orde waren. Veiligheid in de breedste zin van het woord: van veilig materiaal en gereedschap tot veiligheidskleding en een veilige werkhouding.

Geld besparen is niet altijd goed

Natuurlijk is het goed om geld te besparen tijdens een verbouwing, maar je moet daarin ook niet te ver gaan. Wil je het in één keer goed doen of loop je liever het risico dat je over enkele jaren weer aan de slag kunt omdat bijvoorbeeld de materialen versleten of doorgerot zijn of de werklui toch niet zo capabel waren als ze leken? En alles zelf willen doen, hoeft ook niet altijd goed te zijn. In sommige dingen zijn anderen nou eenmaal beter. Kies experts waar jij mee door één deur kunt om de verbouwing optimaal te laten verlopen. En geef ze ook de ruimte die ze nodig hebben.

En tot slot: vergeet ook geen plezier te hebben. Het is toch helemaal leuk dat je gaat bouwen of verbouwen om van je woning nog meer je droomhuis te maken!

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

Op onze website wordt gebruik gemaakt van cookies voor advertentiecampagnes en webstatistieken. Sommige informatie kan gedeeld worden met advertentienetwerken. Onder het kopje Privacy en Cookies lees je welke cookies geplaatst worden en waarom. Ga je akkoord met onze cookies?