You are here: Home » Vloeren » Een keramische of natuurstenen tegelvloer?

Een keramische of natuurstenen tegelvloer?

geschreven door Constance

De voordelen van een tegelvloer zijn je vast wel bekend. Een tegelvloer is slijtvast, duurzaam, eenvoudig schoon te maken en dus ook gemakkelijk in onderhoud. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen keramische tegels en natuurstenen tegels?

De productie

De productie is misschien wel het grootste verschil tussen een keramische en natuurstenen tegel. Keramische tegels worden in een fabriek vervaardigd uit mineralen en aarde. Doordat deze tegel dus niet rechtstreeks uit de natuur komt, heeft het een minder natuurlijke uitstraling. Natuursteen is een natuurproduct en is ontgonnen uit een steengroeve. Deze tegel komt dus uit de natuur en wordt in de fabriek versneden tot tegels. Natuursteen is daarom vaak duurder dan keramische tegels, wat veel meer een massaproductie omvat.

De uitstraling en diversiteit

Het verschil in uitstraling is vaak de bepalende factor voor mensen om toch voor natuursteen te kiezen. Een natuurstenen tegel heeft een natuurlijke uitstraling en iedere tegel is uniek. De keramische tegel heeft een minder natuurlijke uitstraling, maar tijdens de productie kunnen er wel nuances aangebracht worden die de tegel toch een natuurlijker effect geven.

Natuursteen kan op veel manieren worden afgewerkt, waardoor natuursteen een totaal andere uitstraling kan krijgen. Natuursteen kan verzoet, geschuurd, gevlamd, gezaagd of gepolijst worden. Iedere bewerking heeft weer andere opties en zorgt ervoor dat de steen op een bepaalde manier moet worden schoongemaakt. Keramische tegels zijn er in verschillende uitvoeringen, zoals terracotta, gres, cement en gereconstrueerd natuursteen. Deze worden op verschillende manieren in de fabriek vervaardigd en hebben ook allemaal hun eigen uiterlijk en eigenschappen.

Keramische plavuizen bieden wel veel opties in kleur en structuur. Ze zijn verkrijgbaar van lichte en donkere kleuren tot egale kleuren en bontgekleurde patronen. Plavuizen kunnen zo bewerkt worden dat ze zelfs niet van echt marmer te onderscheiden zijn.

De slijtvastheid

De slijtvastheid van natuursteen kan per tegelsoort verschillen, aangezien dit afhangt van het gesteente. Bij keramische tegels zijn er ook verschillende categorieën in slijtvastheid. De hoogste categorie is zelfs bijna onverwoestbaar. Toch brengt dit ook weer een nadeel met zich mee, omdat je niet tot nauwelijks in deze tegels kunt boren.

Tegels voor iedere ruimte

Natuurlijk is het belangrijk om na te gaan waar de tegelvloer komt te liggen. Keramische tegels zijn niet gevoelig voor zuren of chemische producten en zijn daardoor prima in de keuken te gebruiken. Natuurstenen tegels zijn hier juist wel gevoelig voor. Door verschillende bewerkingen kunnen tegels andere eigenschappen krijgen, waardoor ze beter wel of niet in bepaalde ruimtes gelegd kunnen worden.

Vraag altijd een specialist om persoonlijk advies over een tegelvloer die past bij jouw ruimte. Vergelijk verschillende specialisten en kijk ook eens naar een tegeloutlet, waar je vaak nog hele mooie tegels vindt voor veel aantrekkelijkere prijzen.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com