You are here: Home » Design meubels » De vijf mooiste Dutch Design labels

De vijf mooiste Dutch Design labels

geschreven door Constance
Pastoe

De vijf mooiste Dutch Design labels
Dutch Design is iets waar wij Nederlanders apetrots op mogen zijn. Dit kleine landje heeft een aantal unieke design labels voortgebracht die de hele wereld over gaan. We hebben in Nederland meer dan alleen voetbal, kaas en krakende molens. We hebben Arco, Pastoe, Moooi, Montis en Functionals. Stuk voor stuk unieke design labels met een eigen verhaal.

Wanneer  begon Dutch Design en wat is het?
Jeroen Junte vertelt in zijn boek: ‘Hands on Dutch Design’ dat de meningen niet eenduidig zijn. Was het Rietveld begin 1900 die het credo Dutch Design inluidde? Of was het Droog Design, veel later, in de jaren negentig die met humor en vreemde ontwerpen de vloer aanveegde met het design uit Italië. Vaststaat dat de term Dutch Design niet veel langer dan 10 jaar bestaat. Maar wij Nederlanders hebben het ontwerpen en creeren in ons bloed zitten. Wij hebben land overwonnen van de zee. Nieuw land gemaakt. Beginnen met niets. Bedenken, scheppen en creeren. Het zit ons in het bloed. Dan wel op een Hollandse manier. We zijn een nuchter volk. Design moet niet alleen maar mooi zijn, maar ook doordacht, efficient en nuttig. Laten we de vijf mooiste Dutch Design labels eens bekijken (in willekeurige volgorde).

1. Arco
Arco is een van de meest vooraanstaande (houten) tafelproducenten van Europa. Als aanvulling op de design tafels biedt het oerHollandse bedrijf een serie stoelen, banken en accessoires aan. Bij Arco werken een groot aantal pure vakmensen die met de grootste zorg hout bewerken in de eigen fabriek te Winterswijk. De houten tafels en stoelen zijn er om gebruikt te worden. Ga er maar eens op zitten!

2. Pastoe
Pastoe is een Nederlands bedrijf uit 1913 dat prachtige en flexibele design kastsystemen maakt. De houten meubels stralen van de kwaliteit en staan voor eenvoud en tijdloosheid. Pastoe is gevestigd te Utrecht in een monumentaal fabriekspand waar een team van ambachtslieden met zorg en aandacht de meest mooie meubels maken. Sinds kort heeft Pastoe ook enkele stoelen in de aanbieding. Absoluut een aanrader.

3. Moooi
Moooi is een designlabel van Nederlandse bodem dat in 2001 werd opgericht door Marcel Wanders. De collectie van Moooi is groot en divers. Van design lampen en design stoelen tot kasten, banken en woonaccessoires. Het is een mix van functionele producten en unieke, bijna kunstobjecten. Typisch Dutch Design, en niet te evenaren.

4. Montis
Montis is in 1974 opgericht en al die tijd al gevestigd in het karakteristieke Dongen. Vanaf het begin stond design met een perfect zitcomfort boven aan de lijst. De Montis collectie kenmerkt zich door de bijzondere kleurstellingen in leer en stofsoorten. Daarnaast herken je de unieke vormgeving met een menselijk karakter. Montis geloofde sterk in eigen ideeën en technieken, ondanks dat deze dwars tegen de gevestigde orde konden ingaan. Sindskort heeft Montis ook een jonger broertje, de Montis+ collectie, met vooral klein meubels van jonge ontwerpers.

5. Functionals
Functionals, een relatief jong Nederlands merk van Ad en Simon van Esch, richt zich op vakmanschap en eenvoud. Ze hebben niets op van kortstondige trends. De missie van het bedrijf is om meubels, verlichting en accessoires te maken die het oog strelen en de tand des tijds doorstaan.  De meubels zijn gemaakt van duurzame materialen zoals staal en hout. Prachtig zijn de Lloyd tafels, verkrijgbaar in diverse kleuren en de Wendela stoelen serie. Een lust voor het oog en echt onderscheidend Dutch Design.

Dutch Design gooit hoge ogen
Uiteraard zijn er veel meer Nederlandse Design labels die meer dan het noemen waard zijn. Wat dacht je van Artifort, Droog, Gewoon, Goods, Label, Linteloo, Pols Potten, Gispen (NgispeN), Gelderland en Spoinq. We hebben zo veel moois te bieden, je hoeft helemaal niet naar Italië of Scandinavie om je huis mooi en stijlvol in te richten. Welke Dutch Design labels zijn bij jou favoriet? Ik ben benieuwd!

 

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com