You are here: Home » DIY (Do It Yourself) » Zelf maken decoratie van waxfiguurtjes

Zelf maken decoratie van waxfiguurtjes

geschreven door Constance

 

Bij veel mensen hangt er in de kersttijd een dennenkrans op de voordeur. Soms alleen van dennen- en coniferengroen, soms versierd met kerstdecoratie en een mooie strik. Hieronder een idee om je kerstkrans uniek te maken.

Sinds enige jaren maak ik elk jaar een voordeur decoratie van een Nobilis-tak (Nobilis = blauwspar) met wat Eucalyptus-takken en waxfiguurtjes. De Nobilis-tak koop je bij het tuincentrum, de Eucalyptus-takken zijn te koop bij de bloemist. Je legt de Nobilis-tak plat neer. Hierop verdeel je de Eucalyptus-takken als een soort waaier. De Eucalyptus-takken maak je met bloembindersdraad één voor één vast aan het uiteinde van de Nobilis-tak. Als alle takken aan elkaar verbonden zijn, is de basis al klaar. Om het uiteinde van de takken strik je een mooi breed wit of gekleurd lint.

De decoratie van waxfiguurtjes maken is iets meer werk, maar wel erg leuk om te doen. Ook leuk om samen met de kinderen te doen.

Wat heb je nodig:

(restjes) kaars/waxinelichtjes, wit of door-en-door gekleurd, zonder lont

een leeg conservenblikje van bijv. soep, knakworstjes of iets dergelijks

een pannetje

klei- of koekjes-uitsteekvormpjes

houten saté-prikker

dun lint of dun jute-touw (te koop bij de bouwmarkt)

bakplaat

bakpapier

In het pannetje doe je een flinke bodem water, waarin je het blikje met de restjes kaars of waxinelichtjes doet (zonder de restjes lont). Het water verwarm je tot tegen de kook aan. De restjes kaars zullen gaan smelten. Als het kaarsvet helemaal vloeibaar geworden is, giet je het voorzichtig op de bakplaat, die je vantevoren bekleed hebt met bakpapier. De laag kaarsvet moet niet te dik zijn.

Het kaarsvet stolt vrij snel. Dan kun je er met de uitsteekvormpjes allerlei figuurtjes uitsteken. Met de stompe achterkant van de saté-prikker prik je een gaatje op de plaats, waar je het touwtje of lintje wil doorhalen. De restanten kaarsvet tussen de figuurtjes kun je opnieuw in het blikje smelten en de handelingen herhalen.

De figuurtjes kun je het beste liggend op de bakplaat laten drogen – hoe lang het duurt voor ze helemaal gestold zijn hangt af van de dikte van de figuurtjes. Als ze helemaal gestold en afgekoeld zijn, kun je de touwtjes of lintjes aan de figuurtjes bevestigen en de decoratie gebruiken.

Natuurlijk hoef je ze niet alleen te gebruiken voor een decoratie op de voordeur, maar kun je ze ook gebruiken voor in de kerstboom, voor in een kerststukje of in een bosje bij elkaar aan de sleutel van een kast, enz.

En natuurlijk kun je dergelijke figuurtjes ook voor andere gelegenheden maken, bijv. met Pasen (paashaasjes, eitjes, kipjes, enz.).

Ingrid Gommers, Styliste van de InterieurTipgever voor de regio West-Brabant en Zeeland

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com