You are here: Home » Interieur » Vlekken in je tapijt? Geen paniek! Gebruik onderstaande tips

Vlekken in je tapijt? Geen paniek! Gebruik onderstaande tips

geschreven door Constance
karpet - tapijt

karpet - tapijtMooie tapijten en karpetten creëren een warme sfeer in de ruimte waarin je deze legt en geven deze ruimte ook meteen een bepaalde uitstraling mee. Het nadeel van een karpet is wel dat het lastig schoon te houden is. Je knoeit per ongeluk eten of drinken, er komen mensen met vieze schoenen binnen of je huisdieren zien het tapijt als hun favoriete speeltje. Maar geen paniek, je tapijt hoeft helemaal niet vervangen te worden, want met onderstaande schoonmaaktips krijg je deze weer lekker schoon.

 

Schoon water
Wist je dat vrijwel iedere alledaagse vlek met gewoon schoon water te verwijderen is? Je hebt juist geen zeephoudende schoonmaakmiddelen nodig, deze veroorzaken juist verkleuringen. Ontstaat er een vlek tijdens een gezellig avondje, wees er dan als de kippen bij en laat het niet rusten tot de volgende dag, want dan zal het verwijderen veel meer moeite kosten. Pak meteen een natte handdoek, wring deze uit en leg deze op de vlek. De handdoek zal de vlek uit het karpet trekken. Herhaal dit net zo lang, totdat de handdoek niet meer verkleurt.

Rustig drogen
Wanneer een vlek verwijderd is, willen we deze natuurlijk zo snel mogelijk droog hebben. Maar het is juist belangrijk om deze rustig te laten drogen. Ga er in geen geval met een föhn bovenop zitten, want hitte kan een vlek juist fixeren. Laat je tapijt dus juist de tijd nemen om te drogen.

Niet wrijven maar deppen
Wanneer je over een vlek begint te wrijven, zul je merken dat het alleen maar erger wordt. Dus ondanks dat ons instinct zegt wrijven, is deppen de oplossing. Dep een vlek op met een schone doek en eventueel wat water of een neutraal schoonmaakmiddel, zoals fijnwasmiddel of azijn.

Professioneel reinigen
Is je tapijt erg vies geworden en eigenlijk toe aan een grote reinigingsbeurt? Laat hiervoor dan een vakman komen. Het is beter om een vakman in te huren, dan dat je zelf aan de slag gaat en blijvende zeepresten achterlaat.

Het allerbelangrijkste is dus, wanneer er een vlek in je tapijt of karpet komt, om hier direct iets aan te doen. Hoe meer tijd er verstrijkt, des te slechter is de vlek te verwijderen. En wanneer je over iets twijfelt, schakel dan gewoon een vakman in, voordat je de schade alleen maar verergert.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com