You are here: Home » DIY (Do It Yourself) » Muurkunst…. Maak het zelf!

Muurkunst…. Maak het zelf!

geschreven door Constance


Het is vaak moeilijk en meestal ook (te) kostbaar om een mooi kunstwerk voor je woonkamer te vinden, maar je kan natuurlijk ook zelf aan de slag gaan. Je hoeft geen volleerd kunstenaar te zijn om iets moois te kunnen maken. Ik heb me laten inspireren door het boek : Verassend wonen – van Vinny Lee, ik heb stukjes uit haar boek overgenomen voor dit artikel.

Kies de kleuren die bij jou en je interieur passen en die je inspireren. Je kunt een kant-en-klaar schildersdoek kopen, maar je kunt ook zelf doek spannen. Wees niet bang om te experimenteren met kleuren en texturen.

Denk ook aan sjablonen, stof of krantenknipsels, stukjes behang en een (gekopieerde) foto die je met behangplaksel of gesso kunt bevesigen op het doek om een unieke creatie te maken. Met gesso (een mix van witte verf, gips en kalk) kun je veel leuke dingen doen zoals texturen maken of stempelen.

Je kunt een collage maken van een aantal kleine doeken of een groot doek maken dat een dramatisch effect zal geven aan je interieur. Let er wel op dat het bij je interieur past. Heb je een vrij druk interieur, houdt het doek dan rustig. Als het interieur ingevuld is met rustige tinten, dan mag je best knallen met je doek.

Hier volgt een werkwijze:

  1. Het formaat bepalen.

Besluit hoe groot je lijst moet zijn en zaag de houten latten op maat. Doe dit met een verstekbak en –zaag zodat je mooie hoeken krijgt. Zaag de vier stukken hout met een verstekzaag op maat en zorg dat de hoeken mooi recht zijn.

  1. De lijst maken.

Zaag hardboard met een decoupeerzaag in kleine driehoekjes die op de hoeken van het houten frame passen. Plaats de latten van de lijst vervolgens tegen elkaar aan en plaats de stukjes hardboard over de verbindingsnaden van de hoeken. Zet de stukjes hardboard met houtspijkertjes vast.

  1. Het canvas vastnieten.

Knip een stuk canvas dat zo groot is dat het over de lijst gevouwen kan worden. Zet het met het nietapparaat vast op de achterkant van de lijst. Je moet hierbij systematisch te werk gaan, waarbij je het canvas steeds straktrekt zodat het goed is verdeeld. Zorg er ook voor dat de hoeken van het canvas aan de achterkant netjes zijn omgevouwen.

  1. Het canvas prepareren.

Benevel het canvas met water zodat de katoenvezels iets kunnen krimpen. Hierdoor wordt de spanning van het totale doek beter. Is het doek droog, breng dan twee lagen gesso primer aan en laat dit ongeveer een uur drogen.

  1. Verf het totale doek, ook de randen, met een ondergrond kleur. Dit zal uiteindelijk de hoofdkleur worden. Laat het drogen.
  2. Kleur aanbrengen.

Als je een blok of streep wilt aanbrengen plak je een bepaald gedeelte af met afplaktape. Breng de kleur aan met of zonder textuur. Trek de tape weg voordat de verf droog is, anders trek je misschien ook de verf weg.

  1. Ideeën.

Door bijvoorbeeld zand of hele kleine steentjes in de verf te mengen krijg je een bepaalde structuur. Ook kun je bladgoud gebruiken om je doek te laten schitteren.

Aan de slag zou ik zo zeggen om je eigen unieke kunst te maken voor aan de muur!
Saskia de Boer, stylist voor de InterieurTipgever regio Limburg.

 

Gerelateerde artikelen

1 reactie

alex 28 oktober 2011 - 16:09

handige tips

Reageer

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com