You are here: Home » e-Readers & e-Books » Gadget Test: Sony eBook Reader.

Gadget Test: Sony eBook Reader.

geschreven door Constance

Ik heb nu bijna 3 weken een Sony eBook Reader in mijn bezit en hierbij wil ik met jullie mijn ervaringen delen.

Aangezien ikzelf al meer dan een jaar een fanatieke eBook lezer ben, ben ik helemaal gewend aan deze manier van lezen. Ik heb zelf de Nook eReader (van de Amerikaanse boekhandel Barnes & Noble) en deze is niet in Nederland te koop. Natuurlijk krijg je weleens de opmerking van: “ik mis echt papier” of “het lijkt me zo vreselijk onprettig lezen” maar ik mis het papier absoluut niet (over het gewicht maar niet te spreken, wij hebben ooit een aparte koffer meegenomen op vakantie met daarin 20 kilo aan boeken!) en een eBook leest reuze prettig, ook in de felle zon!

Wat zijn nu de verschillende tussen de Nook en de Sony PRS-350, Reader Pocked Edition? Ten eerste het formaat: de Nook is een stuk groter dan de Sony en dat komt mede door het touchscreen scherm onderaan. Dit schermpje gebruik je oa. om naar je bibliotheek te gaan, maar ook om je instellingen te wijzigen of om je boeken te downloaden. Dit downloaden doe je dmv. WiFi en ook kan je hiermee surfen op internet. (Bij mijn Nook is dit nog in zwart-wit, ik heb nl. de 1e versie, maar nu kan dat ook in kleur.) De Nook is perfect als je veel Amerikaanse/Engelse boeken in de VS koopt. (Lees hier meer hoe je boeken via de Amerikaanse Barnes & Noble site kunt kopen.)

Hoe is mij de Sony PRS-350 bevallen? Ik ben eerst aan de slag gegaan met het downloaden van Adobe Reader Library. Dit heb je nodig om boeken te uploaden van bijv. Bol.com naar de Sony Reader. (Let op: dit is een ander systeem dan Adobe Digital Editions.) Daarna heb ik 3 (Nederlandse) boeken gekocht en op zowel de Sony PRS-350 Reader Pocked Edition als op de Nook gezet voor een goed vergelijk. Dit gaat dmv. het synchroniseren van de boeken die in de Reader Library staan met de Sony Reader. (Dit duurt iets langer dan dmv. het WiFi systeem van de Nook, maar werkt prima.)

Omdat het scherm van de Sony een stuk kleiner is, krijg je wel de neiging om het lettertype iets groter te zetten (je kunt bij de Sony eBook Reader kiezen uit 5 verschillende groottes, terwijl de Nook er maar 3 heeft). Verder vind ik heel handig dat er op de Sony een woordenboek is meegeleverd waardoor je betekenis van woorden kunt opzoeken (niet alleen in het Nederlands maar vertalingen in het Engels). Het kleinere formaat (en het gewicht) van de Sony is aan de andere kant wel handig, je neemt de Reader daardoor makkelijker mee in een kleine handtas of tijdens het lezen kan je hem gewoon in je handen houden ipv. ergens neer te moeten leggen (op schoot of op tafel). Wat de Sony extra leuk maakt is het mooie leren hoesje met het ingebouwde lampje. (Dit is trouwens een gadget waar iedereen aan wie ik het lampje liet zien, helemaal enthousiast werd!) Voor de Nook heb ik ook een hoesje en daar heb ik dan weer een los lampje bij (dit klem je om de kaft heen) maar dat is weer iets extra’s wat je mee moet nemen tijdens een trip en je moet al zoveel snoertjes etc. meenemen.

De Sony heeft een touchscreen waardoor je echt door de pagina’s kunt ‘bladeren’ terwijl dit bij de Nook dmv. een vooruit-/achteruit knopje gaat. (Hierdoor duurt het ook langer voordat de nieuwe pagina zichtbaar is.)

Welke verschillende formaten kunnen beide apparaten lezen? De Nook is geschikt voor ePub (en Adobe ePub), PDB, PDF, foto’s in de formaten: JPG, GIF, PNG, BMP en MP3 muziekbestanden. De Sony PRS -350 kan ePub, (en Adobe ePub), BBeB, PUB, PDF, TXT, Word, RTF, fotoformaten JPG, PNG, GIF, BMP lezen. Er zit bij de Sony geen mogelijkheid in om het geheugen uit te breiden dmv. een losse SD-Card (daarvoor moet je het grotere type, de Sony PRS-650 kopen) maar je kunt wel, dmv. je vinger of een pen, aantekeningen maken op je scherm.

Conclusie: De Sony is wel een stuk handzamer en lichter en past daardoor altijd in een handtas en kan ook prima met 1 hand worden vastgehouden. Verder is het touchscreen lekker snel (om de bladzijde om te slaan) en leest het scherm erg prettig (je kunt ook nog de kleuren en de lichtintensiteit aanpassen). En je kunt ruim 1.200 boeken kwijt in de Sony PRS-350 en hij weegt slechts 155 gram. De WiFi mogelijkheid van de Nook is alleen erg gemakkelijk voor het downloaden van je boeken vanaf de Barnes & Noble website (ik gebruik de WiFi nergens anders voor) en de Nook is ideaal voor iedereen die alleen maar Amerikaanse boeken koopt. Mocht je een eBook Reader overwegen dan zou ikzelf (als ik deze nog moest aanschaffen) toch voor de Sony PRS-350 gaan, zeker omdat deze zo compact is. (Anders is de grotere broer natuurlijk een prima alternatief.)

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Melkopschuimer 20 januari 2011 - 16:49

De Sony ziet er trouwens ook superleuk uit! Natuurlijk vallen veel e-readers niet echt met elkaar te vergelijken omdat er nog zoveel ontwikkeling aan de gang is en vooral als je deze twee exemplaren naast elkaar legt.

Reageer
Melkopschuimer 20 januari 2011 - 16:49

De Sony ziet er trouwens ook superleuk uit! Natuurlijk vallen veel e-readers niet echt met elkaar te vergelijken omdat er nog zoveel ontwikkeling aan de gang is en vooral als je deze twee exemplaren naast elkaar legt.

Reageer

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com