You are here: Home » Columns » Lichtplan voor exterieur

Lichtplan voor exterieur

geschreven door Constance

Binnenhuisverlichting is onmisbaar, en natuurlijk zorgt buitenverlichting naast de praktische doeleinden, ook voor extra sfeer. Hierbij is het leuk om te spelen met schaduw en verlichte plekken, hier een beetje meer licht en daar een beetje minder licht. Breng dus daarom je tuin, tuinkamer, terras, balkon, vijver in de avonduren tot leven!

Een goed lichtplan is ook buiten van toepassing, want ook hier onderscheiden we functionele, accent en sfeerverlichting. Een goed lichtplan speelt zich af op verschillende hoogtes in het exterieur. Met het uitlichten van details worden accenten gemaakt en geven het exterieur sfeer en karakter.
Met een lichtplan breng je het benodigde licht op de juiste plaatsen.

1. Functionele verlichting verlicht namelijk de looproutes en de toegangsdeuren. Verder zorgt een goed verlichte tuin voor een gevoel van veiligheid en controle.

2. Accentverlichting verlicht de mooiste punten van je tuin, want zij verdienen die aandacht. Denk hierbij aan een waterpartij, beeld, boom of struik die je in het spotlicht plaatst.

3. Sfeerverlichting is een subtiele verlichting die je tuin nog nodig heeft om de juist sfeer te creëren. Het is bijvoorbeeld sfeervol om langs de schutting, een muur of haag nog enige verlichting te plaatsen.

We kunnen veel leren van de maand december. Het in- en exterieur wordt in deze maand versierd met een grote hoeveelheid aan kleine lichtpuntjes. Tientallen lichtpuntjes en kaarsvlammetjes die sfeer geven met hun mooie schaduw- en reflectiepuntjes op de vloer, wanden en plafond. Je zult met mij eens zijn dat dit veel sfeervoller is dan een paar grote lichtbronnen. Dat juist deze kleine lichtpuntjes met hun schaduw- en verlichte plekken speelse elementen aan ons in- en exterieur toevoegen. Het is natuurlijk niet mijn bedoeling dat je de kerstverlichting het hele jaar moet laten branden, maar vervang deze voor andere speelse lichtbronnen op die plekken die juist rond de kersttijd voor zoveel sfeer zorgen.

Zie je het niet zitten om zelf een goed lichtplan te maken? Ik adviseer en ontwerp het graag voor je!

Gerelateerde artikelen

2 reacties

J. van Loon 17 november 2010 - 16:00

Bij buitenverlichting is het ook altijd goed om rekening te houden met IP waarden van armaturen. En kijk ook eens hoe een lamp bevestigd wordt; het is niet leuk als de wind met je mooie vloerlamp aan de haal gaat. Meer verlichtingstips voor de tuin staan ook op: http://www.lightmatters.eu/inspiratie/tuin.html

Reageer
J. van Loon 17 november 2010 - 16:00

Bij buitenverlichting is het ook altijd goed om rekening te houden met IP waarden van armaturen. En kijk ook eens hoe een lamp bevestigd wordt; het is niet leuk als de wind met je mooie vloerlamp aan de haal gaat. Meer verlichtingstips voor de tuin staan ook op: http://www.lightmatters.eu/inspiratie/tuin.html

Reageer
J. van Loon 17 november 2010 - 16:00

Bij buitenverlichting is het ook altijd goed om rekening te houden met IP waarden van armaturen. En kijk ook eens hoe een lamp bevestigd wordt; het is niet leuk als de wind met je mooie vloerlamp aan de haal gaat. Meer verlichtingstips voor de tuin staan ook op: http://www.lightmatters.eu/inspiratie/tuin.html

Reageer
boom verlichting | Lichtplan voor exterieur – Wonen | huis-decoratie.com 16 maart 2013 - 15:18

[…] boom verlichting (No Ratings Yet)  Loading … […]

Reageer
boom verlichting | Lichtplan voor exterieur – Wonen | huis-decoratie.com 16 maart 2013 - 15:18

[…] boom verlichting (No Ratings Yet)  Loading … […]

Reageer
boom verlichting | Lichtplan voor exterieur – Wonen | huis-decoratie.com 16 maart 2013 - 15:18

[…] boom verlichting (No Ratings Yet)  Loading … […]

Reageer

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com