You are here: Home » Columns » Kleurvlakken in je interieur !

Kleurvlakken in je interieur !

geschreven door Constance

Buiten is het druilerig van de regen en de bomen zijn al merendeel kaal. De tuin is aardig kleurloos en binnen lijkt het ook ineens zo kleurloos. Tijd dus om eens te kijken wat je kunt toevoegen om een fris kleurig interieur te creëren. Een kleur die energie geeft, die warmte geeft, die een intiem sfeertje en je het gevoel geeft van thuis zijn. Natuurlijk is het zo dat je wat lef moet hebben om een uitgesproken kleur op een muur te schilderen. Toch is het niet zo heel moeilijk om een kleur te kiezen. Kijk naar je interieur en constateer wat de hoofdkleur is en bedenk wat je wil toevoegen. Wil je warmte toevoegen kies dan een warme kleur als rood, geel of oranje. Wil je lichte meubels mooier uit laten komen kies dan voor een vergrijsde kleur als taupe, smoke of mauve. Denk in contrastkleuren!

Kleurvlakken in het interieur2

Wil je niet tegen een complete gekleurde wand aan kijken? Geen probleem. Kleur een deel van een wand en laat een bank,  kast, of eethoek extra mooi uitkomen. Het interieur wordt op deze manier opgedeeld in bijvoorbeeld een zithoek, eethoek of werkhoek. Maak een kleurvlak in de vorm van een rechthoek, een cirkel of een verticale streep.

Kleurvlakken in het interieur

Ja leuk, zul je denken, maar hoe krijg ik dat netjes op de muur. Hieronder staat precies omschreven hoe je dit aanpakt, welke benodigdheden en gereedschappen je nodig hebt.

1

Een rechthoek schilderen
Werk vanuit een goede basislijn. Bepaal de hoogte en teken deze lijn secuur horizontaal af. Gebruik bij voorkeur een metalen strip als liniaal. Houten linialen zijn zelden recht. Stel de liniaal horizontaal af met een waterpas.

2

Teken ook de rest van de rechthoek af met deze liniaal en waterpas. Is het een grote rechthoek? Controleer dan of de hoeken haaks zijn. Een kleine afwijking aan de onderkant leidt tot een groot verloop aan de bovenkant.

TIP!

Werk niet met een waterpas als je vloer of plafond niet helemaal recht lopen. Met een perfecte hoek accentueer je de scheve lijnen alleen maar. Teken de zijkanten loodrecht af. Laat de onder- en bovenlijn evenwijdig aan je (scheve) vloer/plafond lopen.

3

Plak de contouren van de afgetekende figuur af met afplaktape. Breng de tape het liefst aan in ononderbroken banen.

4

Schilder het vlak in de gewenste kleur en verwijder de afplaktape.

TIP!

Gebruik latex of zijdeglans verf. Kies je voor een kleur die vlakbij de kleur van de muur ligt? Dan krijg je een subtiel effect door het verschil in weerspiegeling van het licht.

Kleurvlakken in het interieur3

5

Een cirkel schilderen
Teken eerst een vierkant op de muur in het gewenste formaat. Volg hiervoor bovenstaande stappen.

TIP!

Teken de lijnen zo dun mogelijk. Je kunt ze zo eenvoudig wegvegen.

6

Neem een lange rechte lat. Teken hiermee het kruispunt van beide diagonaallijnen af. Maak in het hart een klein putje in de muur.

7

Zaag de lat een paar centimeter langer af dan de straal van de cirkel die je wilt tekenen. Teken de exacte straallengte op de lat en sla op die lijn een staalspijker door de lat, totdat de punt er net doorheen steekt.

8

Gebruik deze lat als passer. Tik met de hamer de spijker een klein stukje in de muur. Ter hoogte van het putje dat je eerder hebt gemaakt. Teken de cirkel af door de lat rond te draaien terwijl je een potlood tegen het uiteinde houdt.

9

Plak de omtrek van de cirkel af met afplaktape. Gebruik hiervoor ‘afplakband Creatief’. Dit is een buigzame variant. Maak de banen tape zo lang mogelijk om lassen te voorkomen.

10

Schilder de cirkel in de gewenste kleur en verwijder de afplaktape. Je muur is nu een stuk minder saai.

Boodschappenlijst
– Afplaktape
– Verf
– Dunne lat
– Staalspijker
– Aluminium strip (circa 2 cm)

Gereedschap
– Schildersbenodigdheden
– Potlood
– Rolmaat
– Winkelhaak
– Liniaal
– Waterpas
– Hamer

Veel succes !

Bron: Karwei Klustips   Beeld: Liever.com

Gerelateerde artikelen

2 reacties

Jacobs Groesbeek 23 juni 2010 - 10:43

Het is ook leuk om met een baan behang of een vlak behang, gordijnstof (ingelijst) de muur op te vullen. Vooral leuk als je een wat levendiger motief in je woonkamer wilt creëren.

Reageer
Jacobs Groesbeek 23 juni 2010 - 10:43

Het is ook leuk om met een baan behang of een vlak behang, gordijnstof (ingelijst) de muur op te vullen. Vooral leuk als je een wat levendiger motief in je woonkamer wilt creëren.

Reageer
Jacobs Groesbeek 23 juni 2010 - 10:43

Het is ook leuk om met een baan behang of een vlak behang, gordijnstof (ingelijst) de muur op te vullen. Vooral leuk als je een wat levendiger motief in je woonkamer wilt creëren.

Reageer

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com