You are here: Home » Jabra » Starters huren of kopen?

Starters huren of kopen?

geschreven door Constance

starters

Ik weet het niet meer. Wanneer ik redenering lees dat prijzen moeten dalen omdat er zoveel huizen te koop staan vind ik dat logisch. De gemiddelde huizenprijs is echter nog steeds €306.000. We mogen niet meer omrekenen, maar stiekem is dat wel bijna hfl.700.000,- en dat voor een rijtje of soms een 2-onder-1-kap woning.

Dat hadden we in het gulden – tijdperk niet bedacht. Dat is niet weinig en met de huidige economische crisis zijn banken er veel strenger op geworden of klanten wel aan alle voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een hypotheek. De bank wil alles indekken. Zo kan het voor een starter op de markt heel lastig zijn om te kopen en moet dan gaan huren… of toch niet?

Starters: huren of kopen

Met deze huizenprijzen kom je als starter natuurlijk lastig aan de bak voor een koopwoning. Maar om in aanmerking te komen voor een huurhuis moet je vaak al heel lang staan ingeschreven. Hoe kom je aan een huis!

 Toen las ik over het fenomeen: koopsubsidie. In principe moet het voor iedere starter op de woningmarkt mogelijk zijn om een voordelige hypotheek met subsidie te krijgen. Sterker nog: een eigen huis kan dankzij de koopsubsidie zelfs voordeliger zijn dan huren, deze subsidie is geregeld vanuit Den Haag. Er bestaat ook nog een starterslening; een hypotheek die per gemeente is geregeld. Zo kun je toch een huis kopen. Het is natuurlijk fijner dat je vermogen opbouwt, dan dat je het elke maand in de ‘put van de huur’ gooit. 

Deze informatie is hier terug te vinden.

 Dan nog een paar tips voor het vergelijken van hypotheekrentes:

  1. Geen appels met peren vergelijken! Het heeft alleen zin om hypotheken met elkaar te vergelijken wanneer de rentevasteperiode hetzelfde is. Vaste rente met variabele rent vergelijken geeft een onjuist beeld.
  2. Let op de oversluit-boetes die worden berekend bij het omzetten van de hypotheek
  3. Denk aan de overige kosten die bij de hypotheek horen zoals o.a. de aanvullende premies.
  4. Let goed op de termijn van de rentes. Er kan gestunt worden met een laag tarief wat bijvoorbeeld maar een half jaar geldig is.
  5. Let ook op de netto berekening. De belastingdienst kijkt ook nog om het hoekje
  6. Voorzichtigheid is geboden bij het aangaan van een hypotheek van een buitenlandse bank. Er gelden vaak andere werkwijzen en voorwaardes dan in Nederland

Verdiep je dus eerst goed in wat je wilt en financieel aankan. Je zal er in de toekomst zeker profijt van hebben.

Marjon Schaeffer, Tipgever Zwolle en omgeving.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com