You are here: Home » Events » Kerst op Paleis het Loo

Kerst op Paleis het Loo

geschreven door Constance

In Paleis Het Loo is van 19 december 2008 t/m 4 januari 2009 (beide Kerstdagen geopend van 10.00-17.00 uur) traditiegetrouw de sfeervolle presentatie “Kerst op Het Loo” te zien. Met feestelijk gedekte tafels en groenversiering geeft het museum in de periode rond Kerstmis bezoekers een indruk van driehonderd jaar kerstfeest bij de Oranjes.

Buiten op het voorplein kondigt een grote feestelijk verlichte kerstboom aan wat in het paleis is te zien. De kersttafels zijn op authentieke wijze gedekt, met prachtig damast, glinsterend kristal, ragfijn suikerwerk en geconfijte vruchten. Door het gehele paleis heen zijn kerstbomen in verschillende stijlen opgesteld. Zo is de ‘Victoriaanse’ kerstboom in de kamer van koning Willem II voorzien van een dikke laag witte watten, om een ‘witte kerst’ te suggereren, en hangt de boom van prins Hendrik naar Scandinavisch gebruik vol met natuurlijke materialen als vruchten, strofiguren en zandkoekjes. De zilveren kerstballen en slingers van koningin Wilhelmina zijn nog altijd bewaard gebleven en sieren een kleine dennenboom, in een formaat dat zij zelf kon optuigen. Guirlandes, dennengroen en vele geurende planten, afkomstig uit de kassen en Oranjerie van Paleis Het Loo, versieren de paleisvertrekken.

In het kader van de expositie ‘SpeelGoed op Het Loo, Koninklijk speelgoed van Wilhelmina tot Amalia’ wordt daarnaast een indrukwekkend koninklijk kerstcadeau aan de achtjarige Wilhelmina tentoongesteld. De toekomstige koningin kreeg in 1888 van haar vader, koning Willem III, een 81-delig zilveren surtout de table, bestaande uit een hoge vaas, elf spiegelplateaus, negentien kandelabers, dertig compôte-schalen en twintig bonbonnières. Evenals in 1888 zal dit geschenk in de periode rond Kerstmis in de Audiëntiezaal van Het Loo worden uitgestald.

Meer informatie op de website van Paleis het Loo.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com