You are here: Home » Accessoires » Review 2; Switchbot Curtain

Review 2; Switchbot Curtain

geschreven door Constance

Zoals ik afgelopen maandag heb beloofd, volgt hieronder mijn review over de Switchbot Curtain en 2 van de bijbehorende accessoires, nl. de Switchbot Verre (de afstandsbediening) en de Switchbot Meter (thermo- en hydrometer).

De Switchbot Hub mini gaat gebruikt worden in ons andere appartement. Ik ga deze aansluiten op de koelkast, zodat ik deze kan uitschakelen als wij daar niet zijn, en weer inschakelen als we daar wel zijn. Nu moet ik of de gehele meterkast uitschakelen of elke keer de koelkast naar voren schuiven, dus heel onhandig. Ook heb ik 2 Switchbot Solar panelen ontvangen, maar deze ga ik (voorlopig) niet bevestigen. Je kan ze aan de Switchbot Curtain klikken, maar bij mij krijgen ze niet genoeg zonlicht, of je kan ze vastmaken (met klittenband) aan je gordijn. Nu heb ik, zoals je kan transparante gordijnen en het klittenband gaat ‘haaltjes’ geven op mijn gordijn en je ziet dan het Solar paneel ook zitten. Misschien kan Switchbot voor de toekomst een bevestiging met een zuignap maken, zodat je het Solar paneel met de zuignap op het raam kan bevestigen.

Zoals ik al eerder heb gemeld is het belangrijk dat je begint met het downloaden van de Switchbot app. Je kan aan deze app alle andere Switbot producten toevoegen, als deze eenmaal is geïnstalleerd. Ik heb, in 1e instantie, de fout gemaakt om eerst de Curtain te plaatsen en daarna de app te downloaden, maar dat was dus echt de verkeerde volgorde, want ik moest de 2 Curtain pairen met de app en dat kan niet (heel gemakkelijk) als je de Curtain al hebt opgehangen.

Ik had mijn Curtain (ik heb een model dat geschikt is voor  een zgn. U-rails) al op maat gemaakt voor mijn andere appartement en toeval of niet, ik hoefde de rails houders niet meer aan te passen. En ik had beiden ook al gepaired met de app, dus was het alleen nog een kwestie van opladen. En ook het ophangen is heel eenvoudig; je bepaalt welke kant je gordijn open moet gaan, en dan haal je gordijn los. Bij mij moest ik 2 runners losmaken, de Curtain vastmaken aan de rails en de 2 runners weer terugplaatsen.

Tip; hou er rekening mee dat elk gordijn een ‘eigen’ Switchbot Curtain nodig heeft. Maw. bij 3 gordijnen heb je ook 3x de Curtain nodig.

Vervolgens ben ik aan de gang gegaan met het instellen van de app. En omdat ik ook de afstandsbediening wilde gaan gebruiken (ook hier geldt weer, er kan maar 1 Curtain op een afstandsbediening gepaired worden) moest ik de Curtain aan elkaar koppelen. Dit is ook heel handig als je je gordijnen vanuit het midden naar de zijkant van je raam of muur wilt openen, maar bij de afstandsbediening is dit essentieel.

En zodra de beide Curtain gekoppeld zijn, zie je nog maar 1 symbool terug in je app. Vervolgens ga je de app instellen en wat ik heel handig vind is dat je ook het tijdstip van openen en sluiten kan instellen. En mocht je alsnog overdag de gordijnen willen sluiten of openen dan kan dat in de app of met de afstandsbediening.

Openingsscherm app
Curtain instellingen
Extra instellingen Curtain
Timer Curtain
Temperatuur/hydrometer
Afstandsbediening

De Switchbot Meter is een temperatuur- en hydrometer in-een. In ons huis hebben we geen ‘normale’ cv maar maken we gebruik van een warmtepomp met vloerverwarming. En zeker in de winter kan je dan een te droog huis krijgen, want we mogen ook niet teveel de ramen open laten, daarvan raakt de ventilatie installatie ontregelt. Maar een te droog (of te vochtig) huis is niet goed voor je gezondheid, de ideale waarde is tussen de 40 & 60%. Nu is momenteel de waarde bij ons 66% maar zodra deze richting de 70% gaat zetten wij, in de woon- en slaapkamer, een luchtbevochtiger aan.

Conclusie; De Switchbot Curtain werken nu perfect. De huidige gordijnen zijn een stuk lichter (qua gewicht) dan die van ons andere huis dus dat is wel iets waar je rekening mee moet houden. Maw. bij grote lengtes en/of zware gordijnen kan de trek- en duwkracht van de Curtain niet voldoende zijn. Het is heel handig dat je, met de app, diverse tijden voor het openen en sluiten van je gordijnen kan instellen en tussendoor kan je dit ook met de app en/of afstandsbediening doen. De Switchbot Meter is een handige toevoeging maar niet essentieel. De Switchbot Solar zijn handig, maar je moet rekening houden met het feit dat je Switchbot Curtain in de zon moet hangen, als je de Solar op de Curtain wil klikken en dat je anders de Solar op het gordijn moet plakken met het klittenband maar dat kan alleen bij niet-transparante gordijnen.

Nu vraag je je misschien af, is de aanschaf de moeite waard? Met name Testman vond het, in het begin, een beetje onnodig. Ikzelf was een andere mening toegedaan 😉 Maar nu alles goed werkt, vinden we allebei dat de Switchbot Curtain een mooie toevoeging is om je huis ‘smart’ te maken. Toch heb ik nog een klein puntje van kritiek (behalve de prijs); het is jammer dat Switchbot niet samenwerkt met Tuya en dat je voor oa. Google Home altijd de Switchbot Hub Mini moet kopen.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com