You are here: Home » Eten & koken » Zout uit Zeeland

Zout uit Zeeland

geschreven door Constance

Zout is hip en trendy. Iedereen kent inmiddels wel de turquoise potjes van ‘Sal de Ibiza’. Maar wist je dat er ook speciaal zout uit Zeeland is? Zeeuwsche Zoute heet het, en wordt sinds 2018 gemaakt.

Zeeland en zout is al van oudsher met elkaar verbonden. En voor de zoutproductie was turf nodig. In de 13e eeuw begonnen de landsheren turfdelving af te remmen want deze delving  had een nadelige invloed op de ontwatering van het ‘lage’ Zeeuwse land tussen de kreekruggen en in 1515 werd turfwinning zelfs verboden in Zeeland, door Karel V. 

Daarna besloot men, in Zeeland,  over te stappen op de baaizoutverwerking;  raffinage van geïmporteerd ruw zout uit Frankrijk, Spanje en Portugal. Met name de steden waar eerder zout uit veen was geproduceerd, begonnen daar al in de 15de eeuw mee. Steden als Goes, Reimerswaal en Zierikzee werden belangrijke Europese zoutcentra. In de 19de eeuw werd ook met deze manier van zoutwinning gestopt en kwam er een eind aan de Zeeuwse zouthandel. En nu is er weer Zeeuws zout, gewonnen uit water van de Oosterschelde, en dit wordt op een ambachtelijke manier gewonnen.

Zeeuwsche Zoute heeft verschillende soorten zout; Puur, Gerookt (op zijn Zeeuws gerookt met mix van berken en eiken hout) en Wakame (met zeewier uit Zeeland). En je kan Zeeuwsche Zoute kopen in een zak, een pot maar er zijn ook verschillende cadeausets en zelfs pindakaas. En wist je dat er in een aantal gerenommeerde Nederlandse restaurants gebruik wordt gemaakt van Zeeuwse Zoute?

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com