You are here: Home » Eten & koken » Op zoek naar leuk én lekker cadeau? Wat dacht je van thee?

Op zoek naar leuk én lekker cadeau? Wat dacht je van thee?

geschreven door Constance

Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die niet van thee houden. Want eigenlijk is een kop thee altijd lekker; ’s ochtends bij je ontbijt, als tussendoortje in de ochtend of middag en ’s avonds voor het slapen gaan.

Maar thee kan je ook prima combineren bij een culinaire lunch of diner, en er zijn ook Michelin sterrenrestaurants die aan tea-pairing doen, als non-alcoholisch alternatief voor wine-pairing. In de zomer is thee de perfecte dorstlesser, zowel warm als koud.

Thee-pairing, hoe doe je dat?

Normaal gesproken drink je witte wijn bij vis en rode wijn bij vlees. Als je kiest voor thee, dan is groene thee of een kruidenthee met citroen perfect bij vis en zwarte of oolong thee bij vlees. Sluit je af met een kaasplateau zet dan een pot Lapsang Souchong thee. En bij het (chocolade) dessert is zwarte thee het meeste geschikt. En wil je de smaak in je mond, tijdens een meergangen-diner, neutraliseren drink dan witte thee tussendoor.

Wat voor theecadeaus zijn er?

Wil je je BFF verrassen met een mooi én persoonlijk cadeau dan kan je een thee cadeaupakket samenstellen. Je kan kiezen uit verschillende soorten thee (vruchten, zwarte, groene of kruidenthee) en de cadeaudoos verder uitbreiden met een theezeef of theetang, een theebeker voor on-the-go, diverse soorten chocolade of bonbons of een lepel met een persoonlijke boodschap erop.

En wil je zelf kennis maken met verschillende soorten thee, dan is de Tea Taste Box ideaal want zo kan je ‘snoepen’ en zelf ontdekken welke thee jou het beste bevalt.

Wat is beter losse thee of thee in zakje?

Thee in een zakje is eigenlijk de bekendste manier om een kop of pot thee te zetten, maar voor de echte theeliefhebber een no-go.

Thee wordt geplukt van de bladeren van de theeplant (Camellia Sinensis) en tijdens het sorteer- en droogproces van de theebladeren wordt er een onderscheid gemaakt tussen de grote, zwaardere bladeren en de kleine, lichte bladeren. De kleine blaadjes worden door het drogen vaak broos en vallen uit elkaar. En deze blaadjes worden in theezakjes gebruikt, m.a.w. je drinkt ‘thee afval’ en daarom kan deze thee niet gebruikt worden als losse thee. En ook is de smaak minder intens dan van losse thee.

Losse thee is veel verfijnder en geraffineerder van smaak doordat de grotere bladen, na contact met water, goed kunnen uitzetten en dat is dé manier om alle geur- en smaakaroma’s het beste tot zijn recht te laten komen. En het klinkt misschien vreemd maar je kan beter goedkope losse thee drinken dan hele dure thee uit een theezakje. Verder is er met losse thee gemakkelijk meerdere koppen of potten te zetten, terwijl een theezakje vaak na 1 kopje geen smaak meer heeft.

En hoe zit het dan met groene thee?

Groene thee komt van ook van de theeplant Camellia Sinensis, maar wordt niet geoxideerd. En daardoor blijven de bladeren groen en krijgt deze thee een groene kleur.

Wat is het verschil met kruidenthee?

Kruidenthee is geen thee, want er worden geen theebladeren gebruikt en de basis van kruidenthee zijn altijd kruiden. Ditzelfde geldt voor Rooibosthee, want hiervoor worden de bladeren van de ‘fynbos’ plant (Aspalathus Linearis) gebruikt. Verder bevatten kruiden- en rooibosthee nauwelijks tannine en geen cafeïne, terwijl dit wel in normale thee zit.

Hoe zet je beste thee van losse blaadjes?

Er zijn verschillende manieren om met losse thee een kop of een pot thee te zetten. Je kunt losse thee in speciaal theezakje doen, of een theezeefje of theetang gebruiken. Ook zijn er speciale theepotten of theemokken waar je losse thee in doet. En je kan alle soorten losse thee gebruiken, niet alleen zwarte of groene thee maar ook kruidenthee.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com