You are here: Home » Sushi eten in het Zuiden

Sushi eten in het Zuiden

geschreven door Constance

Woon je in het zuiden van Nederland en ben je op zoek naar een all-you-can-eat sushibar dan ben je bij Sakana sushi restaurant in Eindhoven aan het juiste adres. Een in de mooie, strakke maar zeker sfeervolle ambiance kan je genieten van meer dan 130 verschillende gerechtjes die je via een tablet bestelt. En Sakana heeft ook een 2e vestiging in Den Bosch.

Wat betekent Sakana?

Het Japanse woord Sakana (of shuko) refereert aan voedsel in combinatie met een alcoholisch drankje zoals saka (saké) en na (bijgerecht). Maar ook gedroogde vis en gezouten viskuit worden ‘sakana’ genoemd, ofwel vis.

Zo’n 25 jaar geleden was sushi in Nederland nog iets heel exotisch en vooral kostbaar. Dit is nu wel heel anders, want eigenlijk heeft elke stad of dorp in Nederland wel de mogelijkheid om sushi te bestellen en te eten. Of biedt de mogelijkheid om sushi bij je thuis te laten bezorgen.

De geschiedenis van sushi

Het is niet met zekerheid te zeggen wanneer voor het eerst sushi werd gegeten. Er zijn beweringen die zeggen dat dit al in de 4e eeuw voor Christus werd gedaan. En misschien dacht je dat sushi iets typisch Japans is, maar het komt oorspronkelijk uit China en dan ook nog eens per toeval.

Het was vroeger onmogelijk om verse vis naar het binnenland van China te vervoeren want tegen de tijd dat de vis aankwam was ie bedorven. Daarom werd de vis gezouten en in gekookte rijst gerold. En tijdens de reis fermenteerde de vis zich en zo kon voedsel veel langer bewaard blijven. In 1e instantie werd de rijst weggegooid en alleen de vis gegeten. In Japan bedacht men dat de rijst met de vis gegeten kon worden en zo ontstond de eerste vorm van sushi. China bedacht de manier van vis gerold in rijst en in Japan bedacht men het eten van de combinatie, rijst met de vis.

Pas vanaf de 17e eeuw werd in Edo (het huidige Tokio) azijn toegevoegd aan de rijst en ging men verse vis gebruiken. En daarbij ook groenten en zeewier. Dit is de basis sushi waarop de huidige sushi keuken nog is gebaseerd.

Tot begin van de 20e eeuw kon je eigenlijk alleen maar verse sushi in de buurt van Tokio eten. Maar door een zware aardbevingen gingen veel inwoners van Tokio in andere delen van Japan wonen en namen de sushi traditie mee. En ook op straat ontstonden veel sushi kraampjes en deed sushi zijn intrede als hét fastfood eten van Japan.

Eet je nu wel of geen sojasaus bij de sushi?

Toen er nog gefermenteerde vis werd gebruikt was het niet nodig om sojasaus te gebruiken, want de vis was al zout genoeg. En door het fermenteren kreeg je ook de smaak umami. Dit is het 5e smaakzintuig, naast zoet, zout, bitter en zuur. We eten nu verse vis, en daarom is het ook geen toeval dat er zeewier aan de sushi werd toegevoegd, want zeewier bevat ook de smaak umami. En in combinatie met sojasaus wordt deze smaak versterkt.

Wat houdt het all-you-can-eat concept bij Sakana in?

Je hebt 2 uur de tijd om onbeperkt te genieten van verse sushi, maki rolls, warme gerechten zoals garnalen en tempura. Verder staan er op de kaart ook nog verschillende Japanse voorgerechten en salades. En natuurlijk ook teriyaki, udon noodles en om feestelijk af te sluiten diverse desserts.

Je kan maximaal 5 items per persoon per ronde bestellen en bij Sakana Eindhoven kan je zelfs een keuze maken bij de speciale dessert bar. Bij Sakana Den Bosch wordt het dessert aan je tafel geserveerd. (En omdat Sakana verspilling wil tegengaan, moet je een ‘boete’ van euro 2,00 betalen voor elke gerechtje dat je niet hebt opgegeten.)

Kan je niet kiezen en wil je alles van de kaart proeven en proberen, neem dan het Sakana Royal Menu. Maar ook voor de lunch (1,5 uur) kan je bij Sakana terecht, net als voor take-away.

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com