You are here: Home » Wellness » Wat doet Omega 3-6-9 precies voor je lichaam?

Wat doet Omega 3-6-9 precies voor je lichaam?

geschreven door Constance

Wat is er nu zo bijzonder en speciaal aan Omega producten? En wat zijn de verschillen tussen Omega 3 6 9? Je krijgt toch, als je gezond en gevarieerd eet, genoeg vitaminen en mineralen binnen?

Wat is Omega?

Omega is een onverzadigd vetzuur en het is essentieel in een gezond eetpatroon. Het woord ‘vet’ klinkt slecht maar iedereen heeft vet nodig. Sterker, vitamine A, D, E en K krijg je alleen maar binnen door het eten van vet.

Onverzadigd vet bevat niet alleen vetzuren zoals linolzuur en alfa linoleenzuur maar zonder vet kan je last van je stoelgang krijgen en het zorgt er ook voor dat je eerder een ‘vol’ gevoel krijgt.

Nu lees je overal dat we te vaak te veel vet eten, maar dit slaat voornamelijk op de verkeerde vetten, de verzadigde vetten. Maar we krijgen te weinig onverzadigde vetten binnen.

Welke vetzuren zit er in je voeding?

Er zijn 3 soorten vetzuren; verzadigde vetzuren, enkelvoudige onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren.

Verzadigde vetzuren zitten in vlees, melk en melkproducten, kokos, cacao, koek, sauzen en (vette) snacks. Deze vetzuren zijn de ongezonde vetten en worden door je lichaam slecht afgebroken. Ook kan je cholesterol hiervan omhooggaan en op den duur ook hartproblemen veroorzaken.

Enkelvoudige onverzadigde vetzuren zitten in olijven, olijfolie, pinda’s en in andere noten.

Meervoudige onverzadigde vetzuren zitten in zaden, zonnebloemolie, lijnzaadolie, sesamolie, saffloerolie, tarwekiemolie, walnoten en vette vis, zoals haring, sardines, tonijn, ansjovis, makreel en zalm.

De enkel- en meervoudige onverzadigde vetzuren zijn functionele vetten. En hierin kan je een verdeling maken in Omega 3, 6 en 9. Je lichaam kan deze functionele vetten niet zelf aanmaken en daarom is het belangrijk dat je het juiste voedsel eet. Omega 3 & 6 samen wordt ook wel Vitamine F genoemd.

Wat doet Omega voor je lichaam?

Omega heeft een positieve werking op je lichamelijke én je geestelijke gezondheid. Zo sturen ze je stofwisseling aan en zijn een belangrijk onderdeel op allergische reactie en ontstekingen.

En elke type Omega heeft haar eigen, specifieke, werking op je gezondheid en je lichaamsfuncties.

Omega 3 vetzuren

Plantaardige oliën, zoals lijnzaad- en sesamolie, bevat Omega 3. En in visolie zit EPA en DHA. EPA en DHA komen ook in vette vis voor.

Omega 3 zorgt voor de balans van vetzuren in je lichaam. En werkt cholesterol- en bloeddrukverlagend. Het bevordert je natuurlijk afweersysteem en is ontstekingsremmend en tevens wordt de hormoonhuishouding gereguleerd. Het zorgt voor sterke botten en soepele gewrichten, je hersenfuncties en je gezichtsvermogen worden gestimuleerd. Tenslotte bevordert Omega 3 je geestelijke balans.

Omega 6 vetzuren

Je vindt Omega 6 voornamelijk terug in linolzuur. En linolzuur zit in plantaardige olie, margarine, zaden en noten. Omega 6 is bekend vanwege haar cholesterolverlagende eigenschappen, maar het geeft je lichaam nog veel meer. Zo is het ontstekings- en trombose remmend. Ook wordt de bloeddruk verlaagd en word je immuunsysteem gestimuleerd. Huidaandoeningen verbeteren en ook worden premenstruele klachten verminderd.  

Omega 9 vetzuren

Olijfolie staat bekend om haar Omega 9. Maar ook noten, noten-, rijst- en arachideolie bevat Omega 9. Dit komt omdat deze producten veel oliezuur bevatten. Oliezuur kan wel door je lichaam worden aangemaakt maar het is toch belangrijk om je dagelijkse portie aan te vullen.

Waarom zou ik Omega 3 6 9 supplementen gaan slikken?

Het is gebleken dat er onvoldoende Omega 3 6 9 in voeding zit, mede doordat ons voedings- en leefpatroon de laatste jaren behoorlijk veranderd is. En het is bijna niet mogelijk om elke dag voldoende Omega 3 en 6 binnen te krijgen, zelfs als je elke dag vette vis eet want je hebt 200 mg EPA/DHA per dag nodig.

Het is wel belangrijk dat het Omega 3 6 9 supplement dat je gaat slikken dan ook minimaal 200 mg EPA/DHA bevat.

 

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com