You are here: Home » Eten & koken » Waar moet je opletten bij het kopen van een microgolfoven

Waar moet je opletten bij het kopen van een microgolfoven

geschreven door Constance

Ben je toe aan een nieuwe keuken, of heeft je huidige microgolfoven het begeven? Dan kan de zoektocht naar een nieuwe microgolfoven beginnen. Maar wat zijn de verschillen tussen de verschillende types?

Hoe kies je de juiste microgolfoven

Het belangrijkste is dat je bij jezelf nagaat hoe je je microgolfoven gebruikt. Is het puur en alleen om een flesje melk voor je kleine op te warmen of om een paar sneeën brood te ontdooien. Dan heb je aan een heel simpel apparaat genoeg. Maar als je echt wilt koken, braden en bakken dan ligt de lat een stuk hoger.

En dan is het ook de wattage nog een belangrijk aspect, want hoe hoger de wattage des te sneller is je voedsel klaar en zo bespaar je ook weer op je elektra rekening. Dus wil je dat jouw gerechten snel op temperatuur komen? Kies dan een magnetron met een hoog wattage, meer dan 1000 Watt. Maar gebruik je de magnetron vooral om langzaam en gelijkmatig eten te ontdooien, dan volstaat een lager wattage.

Heb je een groot huishouden, dan is een model van 40 liter handiger dan een mini model en dan is het ook heel handig als je de draaischijf kan stilzetten. Hierdoor kan je grotere schalen in je microgolfoven kwijt en dat lukt niet met een ronddraaiende schijf. En heb je kleine kinderen? Denk dan aan een microgolfoven met een kinderbeveiliging of kinderslot. 

Een vrijstaand model is ook voordeliger dan een inbouwmodel, maar het nadeel van een vrijstaande microgolfoven is toch wel dat dit type veel ruimte op je aanrechtblad kan innemen. Een inbouwmodel kan weggewerkt worden in een kast of achter een deur. Maar het nadeel is wel dat de kosten een stuk hoger zijn.

Natuurlijk wil het oog ook wat, en er zijn verschillende merken die niet alleen functioneel zijn maar er ook nog eens heel fraai en stylisch uitzien.

We kunnen microgolfovens in 4 types onderbrengen:

  • De klassieke microgolfoven
  • De microgolfoven met grill
  • De microgolfoven met grill en hete lucht
  • De microgolfoven met grill, hete lucht en stoom

En hoe meer mogelijkheden, des te duurder het apparaat. Maar bij het apparaat met de meeste mogelijkheden heb je eigenlijk geen oven meer nodig.

De microgolfoven met grill, hete lucht en stoom

Dit model is het neusje van de zalm en staat beter bekend als een combimicrogolfoven. Je kunt in een dergelijk model niet alleen snel even iets verwarmen maar het is ook een heteluchtoven met grill én stoomkoker.

Hoe werkt de stoomkoker? Vanuit het gevulde waterreservoir zorgt het apparaat voor een krachtige stoomstoot en hierdoor word je eten snel gekookt en blijven alle voedingsstoffen en de smaak bewaard. En voor een nog lekkerder resultaat kan je ook kiezen voor ‘combinatie koken’ en dit houdt in dat je stoom- en de grillfunctie combineert of je laat deze na elkaar aan de slag gaan.

Een andere handige combinatie is die van de microgolf- en de heteluchtfunctie, want hiermee is je maaltijd is heel snel klaar. En door de gelijkmatige warmteverdeling wordt al je voedsel goed bereid, opgewarmd of ontdooid.  

De microgolfoven met grill en hete lucht

Vind je de stoomfunctie overbodig maar wil je toch een volwaardige combimicrogolfoven aanschaffen kies dan voor een model met grill en hete lucht. Met een dergelijk type kan je eigenlijk alles doen; van ontdooien tot en met grillen, maar ook gratineren en bakken.

De microgolfoven met grill

Dit type oven is prima geschikt voor iedereen die af en toe iets wil grillen voor een lekker korstje. En de microgolfoven daarnaast voornamelijk gebruikt voor het ontdooien van voedsel of het snel opwarmen van een diepvriesmaaltijd.

De klassieke microgolfoven

Bij dit type kan je nog steeds kiezen uit heel verschillende modellen. Want er zijn klassieke modellen die een keuzemenu hebben waarbij er meer dan 21 programma’s in het apparaat geprogrammeerd staan.  Nu kan je je afvragen of je deze allemaal nodig hebt, of gaat gebruiken, maar er is wel degelijk verschil tussen de ene en de andere klassieke microgolfoven.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com