You are here: Home » Kinderkamer » Bye-bye ledikant, hallo peuterbed

Bye-bye ledikant, hallo peuterbed

geschreven door Constance

Je kleine meid of knul groeit als kool en voor je het weet is het tijd om afscheid te nemen van het ledikantje en mag je het peuterbed in elkaar gaan schroeven.

Dat is niet alleen een overgang voor jou maar ook voor je kind. Het is leuk, maar toch ook wel stiekem een beetje spannend.

Wat is een peuterbed precies?

Een peuterbed zit tussen een ledikant en volwassen bed in. En het grootste verschil zit hem in de lengte van het bed. Een volwassen ledikant is 2.00 meter of 2.10 meter lang, terwijl een peuterbed niet langer is dan 1.50 meter. Hierdoor creëer je de knusheid van een ledikantje, terwijl je kleine toch lekker doorgroeien, want dit bed gaat wel mee totdat hij of zij 7 of 8 jaar oud is.

Verder is een peuterbed lager, zodat je peuter er zelf in- en uit kan stappen. Er zijn modellen waarvan de zijkanten hoger zijn of ze hebben een valhekje.  

Wat is de beste periode om over te stappen naar het peuterbed?

Elk kind is anders, dus er geen exacte leeftijd aan te geven. En het hangt van een aantal factoren af, maar de meeste peuters blijven tot de leeftijd van 2,5 jaar in het ledikant slapen. De lengte van je peuter is ook belangrijk, want als hij of zij niet meer in het ledikant pas, dan komt het peuterbed in zicht.

En als je kleine zelf uit het ledikant gaat klimmen, of erg onrustig slaapt zijn dit ook signalen dat je het ledikant de deur uit kunt doen.

Peuterbed Plume @Petite Amélie

Waarom zou ik kiezen voor een peuterbed in plaats van een éénpersoonsbed?

Aan beiden bedden zitten voor- en nadelen dus deze heb ik voor je op een rijtje gezet.

Het peuterbed; Dit is speciaal bedacht voor peuters en kleuters, en de overgang van het ledikant naar een groot bed is makkelijker dan dat je gelijk voor een ‘grote mensen’ bed kiest. Je kleine kan zelf gemakkelijk in- en uitstappen en het bed neemt minder ruimte in zodat er meer ruimte overblijft om te spelen. Het nadeel is wel dat je, naar een aantal jaren, weer een nieuw bed moet kopen.

Het eenpersoonsbed; Dit bed gaat nog jaren mee, eigenlijk wel totdat je kind het huis uitgaat. En is prima geschikt voor kinderen die zelfstandig zijn en echt een groot bed willen. Het nadeel kan zijn dat je kind zich verloren voelt in zo’n groot bed. En ook kan je kleine ’s nachts uit bed vallen, doordat dit bed geen valhekjes heeft.  

Peuterbed Colombe @Petite Amélie

Is er nog een tussenoplossing?

Een meegroeiledikant is een tussenoplossing. Je kan de achterkant uitschuiven, waardoor je na verloop van jaren het peuterbed uitschuift tot een eenpersoonsbed. Tevens zijn de hoge zijkanten weg te halen, net als de hekjes.

Wat moet er nog meer worden aangeschaft?

Een goed matras is belangrijk, dus dat geldt ook voor het matras voor je peuter. En vergeet gelijk de matrasbeschermer niet, want de tijd van zindelijk worden breekt aan.

Om het bed mooi te stylen, natuurlijk een dekbedovertrek in de kleuren van de peuterkamer.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com