You are here: Home » Hoe belangrijk is een opstalverzekering?

Hoe belangrijk is een opstalverzekering?

geschreven door Constance

Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen moet je aan heel zaken denken. Allereerst wil je je eigen ‘paleisje’ leuk en gezellig inrichten, met een comfortabele zithoek, een fijn eethoek én een heerlijk bed.

Maar er zijn ook minder leuke zaken waar je rekening mee moet houden, zoals het verzekeren van je woning of appartement tegen bijv. brand- of rookschade. Maar hoe weet je of je de juiste verzekering kiest en waar moet je opletten bij het afsluiten van zo’n verzekering.

Wat is een opstalverzekering?

Een woonhuisverzekering, ook wel opstalverzekering genoemd, verzekert je schade aan je huis en alle onroerende zaken (dit zijn alle zaken die niet verplaatsbaar zijn en/of vast zitten). Dit is bijv. je keuken of een schutting, schuur of garage.

De premie van een opstalverzekering wordt meestal berekend op basis van de herbouwwaarde van je woning, maw. dit is het bedrag dat nodig is om je woning opnieuw te bouwen, op dezelfde plek. Je kunt dit berekenen door de m3 te vermenigvuldigen met de vastgestelde herbouwwaarde per kubieke meter. En eventueel moeten de fundamenten nog apart bijverzekerd worden. En fundamenten kunnen beschadigd worden door een explosie, dus dat is wel aan te raden.

Waar wordt er opgelet bij het berekenen van je premie?

Bij het berekenen van je premie (en het accepteren van je woning) wordt gekeken naar het gebouw zelf, hoe oud de woning is en de staat van het huis. En verder ook naar de regio en welke andere gebouwen er in je buurt staan, maw. als je naast een benzinepomp of café woont betaal je vaak meer.

Uit welke dekking kan ik kiezen?

Er zijn 4 soorten opstalverzekeringen;

  1. Branddekking. Dit is de meest beperkte verzekering.

  2. De uitgebreide gevarendekking – UGV.

  3. De uitgebreide gevarendekking –  UGV+.

  4. De allriskdekking en dit is de meest complete gevarendekking.

Deze dekkingen keren de schade uit die bijvoorbeeld is ontstaan door brand, blikseminslag, storm (windkracht 7 of meer), waterschade, inbraak, vandalisme en schade door aanrijding. De meest voorkomende schades (zoals ontploffing, brand, blikseminslag, omvallende bomen) zijn zowel onder de UGV+ als de allriskdekking verzekerd. Maar uitgesloten van dekking zijn catastroferisico’s (rampen), opzet of roekeloosheid van de verzekerde.

Kan je ook onderverzekerd zijn?

Jazeker, je bent onderverzekerd als de volledige herbouwwaarde die vermeldt op je polis te laag is. Bij schade wordt dan ook minder uitgekeerd: alleen de schade in verhouding tot de betaalde premie. Het is dus belangrijk om voor het juiste bedrag verzekerd te zijn. Veel polissen kennen een garantie tegen onderverzekering, maar dit check dit wel.

Hoe zit het met ruitschade?

Als er een raam kapot is is dat heel onhandig, want zo maak je het inbrekers wel heel gemakkelijk en in de winter is het ook geen pretje. Als je een kapotte ruit hebt, kijk dan even in je polis of je hiervoor ook verzekerd bent.

Ben ik verplicht om een opstalverzekering te nemen?

Die verplichting geldt alleen als je over een huis of appartement met een hypotheek hebt, want een opstalverzekering is vaak een vereiste van je hypotheekverstrekker.

Schade, wat nu?

Als je schade hebt, meldt deze schade zo snel mogelijk. Je verzekeraar schakelt, indien nodig, een expert in en deze gaat de volledige schade vaststellen.

En als je gaat verbouwen, of gaat verhuizen is het ook belangrijk om je verzekeraar hiervan op de hoogte te stellen.

Wil je weten hoe hoog je premie is? Ga dan naar de opstalverzekeringen vergelijker van Diks.nl en na het invoeren van enkele gegevens verschijnen een aantal, op jouw wensen afgestemde, verzekeringen met de daarbij behorende premies en polisvoorwaarden. En je hoopt natuurlijk dat je deze polis nooit hoeft te gebruiken, maar better safe than sorry!

 

 

 

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com