You are here: Home » Gadget nieuws » Test; Nest Thermostat 3e generatie

Test; Nest Thermostat 3e generatie

geschreven door Constance

Ik heb vorige maand het nieuwste model van de Nest Thermostat ontvangen en dit is alweer de 3 generatie van Nest. De werking van dit model is hetzelfde als het vorige model, maar toch heeft het nieuwe type een aantal extra features die ervoor zorgen dat je huis of appartement nog beter op temperatuur gehouden kunnen worden.

nest thermostat

De Nest Thermostat kan je niet zelf installeren (althans het wordt niet aangeraden door Nest). En ondanks het feit dat het vorige Nest model al in ons huis hing, en deze ook door het installatiebedrijf Feenstra was aangesloten, heb ik er wederom voor gekozen om de Nest Thermostat ook weer door een professionele installateur te laten monteren. De monteur kwam net voor Oudjaar en toevallig was dit dezelfde monteur die ook het ‘oude’ Nest model had aangesloten.

Nu hebben Testman en ik een Bosch combi ketel die geschikt is voor Open Therm en een van de nieuwigheden van het nieuwe Nest model is dat deze speciaal bedoeld voor Open Therm ketels. Alleen bij ons bleek deze functie niet te werken. Dus werd bij ons de nieuwe Nest aangesloten op de oude manier en werd er een nieuwe Nest besteld omdat de monteur had vermoeden had dat het aan de Nest Thermostat lag, zeker omdat onze ketel een ‘Open Therm’ ketel is.

Afgelopen week is er een andere monteur langs gekomen om het nieuwe exemplaar te monteren. En wat bleek? Onze ketel is inderdaad een Open Therm ketel maar bij ons is ie geleverd zonder een speciale module. Er zijn HR combi-ketels die geschikt zijn voor Open Therm maar waarbij de module niet in het apparaat is geplaatst. De monteur kwam hier achter nadat hij met Bosch contact had gehad. Dus een kleine tip bij twijfel of je wel of geen  Open Therm ketel hebt, laat de monteur even contact opnemen met de fabrikant van je ketel. En is er bij ons heeft er uiteindelijk geen wisseling van thermostaat plaats gevonden, maar hebben we de nieuwe Nest Thermostat gehouden alleen zonder de Open Therm functie.

nest app

Aangezien de Nest een ‘zelflerende’ thermostaat is, besparen Testman en ik toch nog behoorlijk wat Euro’s, zelfs zonder Open Therm en als jouw ketel wel de Open Therm functie heeft dan kan je nog meer geld en energie besparen. (Dit is natuurlijk wel afhankelijk van je woonsituatie en energieverbruik.)

Een klein nadeel van het vervangen van onze oude Nest voor het nieuwe model is dat het nieuwe exemplaar alle instellingen opnieuw moet gaan leren. Maar als je nog geen Nest in huis hebt hangen dan gaat dat met dit model nog makkelijker dan met de oude. Je hoeft je thermostaat niet meer zelf te programmeren. Je zet de Nest gewoon omhoog en omlaag na installatie en zo leert ie welke temperaturen die je prettig vindt en wanneer je die temperaturen wilt. En daarna programmeert hij zichzelf. Nest verlaagt zelfs de temperatuur wanneer je afwezig bent, zodat er geen leeg huis wordt verwarmd. En houdt ie ook met de weersomstandigheden en leert hij wanneer de verwarming moet worden ingeschakeld om je huis op de gewenste temperatuur te brengen zonder energie te verspillen of wanneer de temperatuur omlaag moet om uitschieters te voorkomen.

nest blaadje

En als je energiezuinig bezig zie je het Nest Blaadje en en hoe langer je de Nest gebruikt des te moeilijker wordt het om het Blaadje op het scherm te krijgen. En zo wordt je nog meer gestimuleerd om nog meer te besparen. Via je Nest-app kan je precies je energiegeschiedenis bekijken om te zien hoeveel energie je per dag verbruikt en wat grote veranderingen in je energieverbruik heeft veroorzaakt. Nest stuurt je daarnaast een maandelijks Nest-rapport, zodat je kunt vergelijken hoeveel energie je in deze maand hebt verbruikt vergeleken met de vorige maand. Naarmate je meer te weten komt over hoe en waarom je energie bespaart, kun je eenvoudige wijzigingen doorvoeren om Nest nog efficiënter te maken.

Het scherm van de nieuwe Nest is groter dan het vorige exemplaar en hierdoor is je temperatuur nog gemakkelijker af te lezen als je lekker in je luie stoel zit, en vind je het te koud of te warm dan pas je hem gewoon aan dmv. de Nest app. Wij hebben de Nest aan de muur hangen, maar is er ook hele mooie Nest Thermostat standaard en die kan je overal in huis neerzetten.

nest standaard

 

Conclusie; Voor iedereen die een Open Therm HR combi-ketel heeft (even checken of dat inderdaad zo is) en nog geen Nest Thermostat in huis heeft hangen, is de Nest Thermostat 3e generatie zeker een aanrader, maar dat geldt ook voor iedereen met een gewone HR combi-ketel. Wij hebben nl. zelf ondervonden dat wij, in 2015 na installatie van de Nest Thermostat 2e generatie, ruim euro 800 hebben bespaard op onze energierekening. (Misschien dat deze besparing niet volledig op de Nest is terug te rekenen maar elke euro is 1.)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com