You are here: Home » Interieuradvies » Hanglampen voor boven de eettafel

Hanglampen voor boven de eettafel

geschreven door Constance

Aan de eettafel is voldoende licht nodig. Je ziet namelijk graag wat je in je mond stopt. De eettafel neemt vaak een aanzienlijke plaats in binnen de woonkamer en bepaalt voor een groot deel hoe je de rest van de ruimte zal indelen. De tafel is niet alleen toonaangevend, je maakt er ook gewoon veel gebruik van. Allereerst om te eten, maar daarnaast waarschijnlijk ook om te werken, lezen of spelen. Daarom is het belangrijk dat je de juiste hanglamp vindt voor jouw eettafel. Omdat dit niet zo’n simpele opdracht is, helpen we je graag op weg! We sommen enkele puntjes voor je op waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van jouw hanglamp.

Collectie hanglampen

Welke hoogte is nu ideaal voor jouw hanglamp boven de eettafel? Op de foto zie je onder andere de Tom Dixon Copper Shade hanglamp en de Tom Dixon Beat Light Tall hanglamp.

1. De hoogte vanaf de tafel

De gemiddelde hoogte om een lamp boven de eettafel te hangen varieert tussen de 60 en 75 centimeter vanaf het tafelblad. Het aantal centimeters verschilt afhankelijk van de grootte van de lamp, de hoogte van de tafel en hoe hoog de ruimte is waar de lamp komt te hangen.

Als je de lamp te laag hangt, kan het licht te fel in je ogen schijnen of stoot je je hoofd tegen de lamp. Als de lamp te hoog hangt, heb je weer kans op te weinig licht.

Verlichting in de eetkamer kun je dus op verschillende hoogtes plaatsen. Voor een wat meer dramatisch, sfeervol effect plaats je de lampen wat hoger. Wil je het licht meer gericht? Plaats hem dan wat lager.

2. De grootte van de lamp

De grootte van de hanglamp laat je best afhangen van de hoogte van je ruimte waar je hem wil hangen. Een grote hanglamp kun je beter in een hoge ruimte ophangen omdat de lamp dan beter tot zijn recht komt en meer in verhouding staat tot de rest van het meubilair. Een grote lamp in een kleine ruimte kan de kamer kleiner doen lijken. Andersom geldt ook: een kleine lamp in een grote ruimte zorgt er weer voor dat de lamp opgeslokt wordt door de ruimte.

Langwerpige verlichting

Een lange tafel vraagt om veel verlichting.

3. De vorm van de tafel

Vervolgens moet je rekening houden met de vorm van de eettafel, zodat elke plek wordt verlicht. Bij een lange eettafel ga je meestal niet genoeg licht verkrijgen van één simpele kleine hanglamp. Nee, de hanglamp moet afgestemd worden op de vorm van de eettafel. Een langwerpige tafel vraagt om langwerpige verlichting, een ronde tafel heeft baat bij een ronde lamp. C’est simple comme bonjour.

4. Het aantal lampen

Je kan natuurlijk ook kiezen om meerdere hanglampen naast elkaar te hangen of ze te bundelen. Dit wordt vaak gedaan bij grotere tafels om te zorgen dat het licht gelijkmatig verdeeld wordt over de tafel. Bij een kleinere eettafel kan één enkele hanglamp volstaan, maar er is natuurlijk niets mis met een cluster kleine lampjes of een aantal hanglampen die samen een mooi geheel vormen.

5. Het aantal personen aan tafel

Een belangrijke vraag die men vaak over het hoofd ziet: hoeveel mensen zitten er aan tafel? Afhankelijk van het aantal personen kan je kiezen hoeveel verlichting en welke soort lamp je ophangt. Ben je met zes thuis? Dan heb je natuurlijk niet genoeg aan één kleine hanglamp. Of ben je maar met z’n tweetjes? Dan kan dit wel. Zorg er gewoon voor dat je niemand aan het uiteinde van de tafel vergeet. Deze mensen willen hun eten ook kunnen zien.

Muuto interieur

Twee hanglampen naast elkaar kan perfect. Allemaal dezelfde of een verzameling verschillende lampen, het kan allemaal. Op de foto zie je ook de Muuto Visu stoel, de Muuto 70/70 tafel en de Muuto Fluid lamp.

6. De soort lichtbron

Aan tafel wil je liefst warme verlichting omdat deze gezelligheid vertaalt. De benodigde lichtbron hangt af van de fitting van de lamp. Soms heeft deze één specifieke vaste lichtbron, en soms zijn bepaalde lichtbronnen geschikt. Tegenwoordig kun je kiezen uit halogeenlampen, LED-lampen, spaarlampen en gloeilampen.

Die laatste zijn echter steeds minder verkrijgbaar omdat ze zo’n korte levensduur hebben en echte energievreters zijn. Als je kiest voor een hanglamp waar het peertje duidelijk in te zien is, is de lamp met kooldraad wel een mooie lichtbron. Ze stralen een sfeervol warm geel licht uit en zijn gemakkelijk dimbaar.

Spaarlampen leveren een warm wit licht, al hebben deze een tijdje nodig voor ze op volledige sterkte branden. Ze zijn milieuvriendelijk, relatief goedkoop en hebben flink wat branduren. Dimbare spaarlampen zijn nog lastig te verkrijgen.

De LED-lampen hebben een hele lange levensduur, geven weinig warmte af en zijn zeer energiezuinig. In tegenstelling tot de spaarlamp gaat deze meteen op volle sterkte branden. Bij LED-lampen denken sommige meteen aan industrieel wit licht, maar deze lampen zijn tegenwoordig al zo ontwikkeld dat ze hetzelfde licht als gloeilampen kunnen verspreiden. Helaas zijn niet alle LED-lampen dimbaar.

Halogeenlampen geven een mooi, warm licht dat het beste de werkelijkheid benadert. Ze zijn uitermate geschikt als je van plan bent om je hanglamp te dimmen. Nadeel is dan weer hun relatief korte levensduur en het feit dat ze niet zo energiezuinig zijn als de spaarlampen en LED-lampen.

Tom Dixon hanglampen

De Copper Shade hanglampen van Tom Dixon kan je apart ophangen, maar meerdere naast elkaar zijn ook erg leuk!

7. Het lichteffect

Genoeg licht hebben aan de eettafel is een vereiste, maar je wil natuurlijk ook niet dat het licht zo fel is als een bouwlamp. Als het licht boven de eettafel niet te fel is, zorgt dat voor meer sfeer. Maar als je je eettafel ook wil gebruiken als werkplek kies je best voor een dimbare lamp. Je gebruikt dan iets feller licht wanneer je werkt en wanneer je gaat eten dim je het licht voor meer sfeer.

Bij verlichting voor de eettafel willen we het liefst een lamp die een direct licht geeft. Het licht wordt hier niet over de hele ruimte verspreid, maar komt gebundeld uit de onderkant van de lampenkap zodat je alles op tafel goed kan zien. Dit is ook handig als je de tafel ook gebruikt om aan te lezen of werken. Een lamp met een dimmer is daarom een verstandige keuze. Zo kan je het licht op twee manieren gebruiken. Sfeervol als je gaat eten, gerichter als je gaat werken.

Ook een diffuse lichtinval kan: door een opengewerkte lampenkap, een kap van textiel of een kap uit glas wordt het licht gedoseerd doorgelaten. Het resultaat is een egaal gefilterd licht die veel sfeer brengt. Dat gebruik je eerder als je de gehele ruimte wil verlichten in plaats van alleen de eettafel.

papier lamp

Een papieren lamp zorgt ervoor dat het licht egaal wordt verspreid.

Zoals je ondertussen wel al verstaan hebt, is een dimbare lamp optimaal als je de eettafel voor meerdere activiteiten wil gebruiken. Wil je er een? Kijk dan eerst of de lamp een dimschakelaar heeft. Als de lamp dat niet heeft, kun je zelf een dimschakelaar kopen bij een doe-het-zelf-zaak en aansluiten. Daarna heb je alleen nog een lichtbron nodig die dimbaar is. Dit zijn alle gloei- en halogeenlampen, en sommige LED-en spaarlampen.

8. De plaats van de eettafel

Staat je eettafel langs een kant tegen de muur? Dan kan je eventueel ook gebruik maken van een vloerlamp of wandlamp die met een boog boven de tafel hangt. Zo hoef je geen gaten te boren.

Koperen vloerlamp Zuiver

Geen zin om gaten te boren? Zoek een vloerlamp die over de eettafel heen buigt.

Hopelijk weet je aan de hand van onze tips al beter waar je rekening mee moet houden bij het zoeken naar een hanglamp voor in de eetkamer. Tot slot geven we je dit mee: de ideale lamp volgens Flinders.

De Moooi Raimond Dome 79 LED hanglamp bestaat uit een transparante halve bol met daarin een roestvrij stalen constructive met honderden dimbare LED-lampjes. In deze halve bol zit dan nog eens een directe lichtbron die zich richt op het tafeloppervlak. De hanglamp verlicht dus de gehele ruimte lichtjes door de LED-lampjes én de ruimte onder zich feller door zijn direct licht die gebundeld uit de kap komt. Twee in één, wat wil een mens nog meer?

raimond_dome_79_lamp_raimond_puts_moooi_2

De Moooi Raimond Dome 79 LED hanglamp: de multifunctionele favoriet van Flinders.

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com