Homepage
Categorieën

Gerelateerde artikelen

  • Weg met de viezigheid, begin 1 januari in een schoon huis Weg met de viezigheid, begin 1 januari in een schoon huis
  • Samsung POWERbot VR7000 robotstofzuiger Samsung POWERbot VR7000 robotstofzuiger
  • iRobot lanceert nieuw stofzuig- en dweilrobots iRobot lanceert nieuw stofzuig- en dweilrobots
  • Nieuwe dweilrobot voor in huis Nieuwe dweilrobot voor in huis
  • Test: Samsung Motion Sync M70 stofzuiger Test: Samsung Motion Sync M70 stofzuiger
  • UPDATE: Aldi robotstofzuiger UPDATE: Aldi robotstofzuiger
ladygadgets

Test: Dweilrobot iRobot Braava

Enige tijd geleden heb ik het al gemeld de iRobot stofzuigers hebben er 2 zusjes bij gekregen; de iRobot Braava dweilrobots. (Kijk voor dat artikel hier.)

iRobot Braava 320

Truus, onze robotstofzuiger, is al helemaal ingeburgerd en daarom was ik ook erg benieuwd naar de Braava. En vorige week is Miep afgeleverd (ja, je gaat je schoonmaakrobots namen geven) en ik heb de iRobot Braava 320 gekregen. Er is ook een ander type, nl. de iRobot Braava 380 en de verschillen tussen beide types behandel ik later in dit artikel.

In de doos zit de Braava mopping robot, de oplaadbare batterij met lader, 1 NorthStar Navigatiekubus, 1 microvezeldoek voor droog dweilen en een voor nat dweilen en een reinigingspad. Voordat Miep kon beginnen moest ze in de lader, maar zij gaf al heel snel een blauw licht, maw ze was klaar voor gebruik. Nu hebben wij 2 Noorse Boskatten die veel en vaak buiten te vinden zijn, en daardoor regelmatig een potenspoor met blubber en zand binnenbrengen, dus is regelmatig dweilen geen overbodige luxe (maar ook niet onze favoriete huishoudklus).

accessoires braava

De Braava heeft 2 standen; een veegstand en hiermee word je vloer droog gedweild en de 2e stand is de dweilstand. Ik heb gekozen voor de dweilstand want in deze stand wordt je vloer, dmv. het heen en weer dweilen, grondig van vuil en vet gereinigd. Je kunt een van de 2 meegeleverde microvezeldoeken gebruiken, maar ook Swiffer of andere kant en klare vloerendoeken zijn prima.

In de doos zit ook het NorthStar Navigatiesysteem en deze werkt als een GPS (voor binnenshuis) en dit apparaat houdt bij waar je Braava is geweest en wat ie nog moet doen. De NorthStar Navigatiekubus projecteert een signaal dat de Braava gebruikt om zijn locatie te bepalen. Terwijl de Braava reinigt, wordt er een kaart van het gebied opgebouwd, muren, obstakels en afstapjes worden in kaart gebracht wanneer ze aangetroffen worden.

Zoals je op de korte video kan horen is de Braava fluisterstil, maw. je hoort Miep niet en dit is wel een verschil met Truus en alle andere robotstofzuigers want deze maken een ontzettend lawaai. Sterker nog; de Braava werd door Lotta, een van de poezen, juist uitgebreid geïnspecteerd, terwijl ze bij Truus altijd heel hard wegrent. Nadat de Braava het eerste gedeelte van de kamer had gedweild schrok ik echt van de viezigheid die er op de blauwe microvezeldoek zat. En dat was voor mij ook wel een teken dat ik of vaker mijn vloer moet dweilen of dat de iRobot Braava super haar werk doet. Ik heb tussendoor dus wel een aantal malen de doek even goed uitgespoeld en opnieuw vochtig gemaakt.

Dat laatste vind ik ook gelijk het grootste nadeel van de iRobot Braava 320 want deze heeft geen waterreservoir, terwijl de Braava 380 dit wel heeft. Maar voor de rest is werking van beide dweilrobots hetzelfde.

irobot-braava dweilrobot

Conclusie; Testman en ik zijn erg enthousiast over de iRobot Braava omdat, geruisloos, je kamer wordt gedweild en ook nog eens zeer grondig. Het nadeel van de 320 is dat je regelmatig je dweil opnieuw moet natmaken, en dat heeft de Braava weer niet. Een klein nadeel is toch wel de prijs, zeker voor de Braava 380, maar wij hebben dit er absoluut voor. Maw. het is jammer dat Miep terug gestuurd moet gaan worden, ze mag van ons nog wel even blijven.