You are here: Home » DIY (Do It Yourself) » Verlichting, de juiste verdeling in je interieur.

Verlichting, de juiste verdeling in je interieur.

geschreven door Constance

Bij het inrichten van een woning kijkt men meestal het eerst naar de plaatsing van de meubels en een kleur of behang voor op de muren. Trots ziet men hoe mooi het interieur geworden is, maar dan gaat het schemeren… Een beetje licht is dan toch wel erg prettig en dus besluit men op een zaterdagmiddag een paar mooie lampen te gaan kopen.

De eerste aanschaf zijn meestal de plafondlampen. Logisch, eenmaal opgehangen en aangesloten, heb je met klik op de lichtknop licht in de duisternis. Maar of het nu ook gezellig is… Meestal wordt er ook nog een schemerlamp aangeschaft – voor de broodnodige sfeerverlichting.

’s Avonds gaat de plafond verlichting uit, want ja, dat is toch niet zo gezellig. Het schemerlampje geeft dan wel sfeerverlichting, maar geeft toch wel wat weinig licht als je bijvoorbeeld even een knoop wil aanzetten of een boek wil lezen. Dan mag de armatuur (waar je de lichtbron indraait) nog zo mooi zijn, maar dat zegt nog niets over de kwaliteit van de verlichting.

Als mensen mij om advies voor verlichting vragen, begin ik altijd met het vertellen over de drie soorten verlichting:

  1. basisverlichting
  2. accentverlichting
  3. sfeerverlichting

Tegenwoordig is basis- en accentverlichting vaak gecombineerd. Maar ook accent- en sfeerverlichting kan gecombineerd zijn.

Basisverlichting is meestal de plafondverlichting en de eenvoudigste: één klik op de lichtknop en er is licht.

Accentverlichting is de verlichting om iets uit te lichten (denk aan spots, schilderijverlichting e.d.), maar is ook de lamp, die voldoende licht geeft om bijvoorbeeld een boek te lezen of de knoop aan te zetten.

Sfeerverlichting is alleen bedoeld om donkere hoekjes iets te verlichten, zodat de ruimte prettig voelt.

Maar waar pas je nu welke verlichting toe? Om te beginnen adviseer ik mensen om ’s avonds, als het schemerig/donker is, eerst te bepalen hoeveel licht ze op welke plek nodig hebben. Voorbeeld: je zit op de bank en kijkt tv. Dan hoef je naast de bank geen accentverlichting aan te doen, maar is sfeerverlichting voldoende.

Maar als je op de bank zit en geen tv kijkt, maar een boek wil lezen, dan is sfeerverlichting niet genoeg en heb je accentverlichting nodig. Kortom, naast een bank of fauteuil is het handig om voor een lamp te kiezen, die beide functies heeft. Soms kan dat een armatuur zijn, die een aparte accentverlichting en een apart leeslampje heeft, maar het kan ook één lichtbron zijn met een dimmer.

 

Boven de eettafel wordt altijd wel een hanglamp gehangen. Tot nog niet zo lang geleden, was een dergelijke lamp alleen basisverlichting. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een dimmer op de lichtknop, zodat de lamp als basisverlichting kan dienen, wanneer je bijvoorbeeld de krant wil lezen, maar ook als sfeerverlichting kan dienen tijdens het eten.

Heb je nu een deel van de ruimte, waarvan je denkt: best een beetje donker, maar eigenlijk loop je er alleen maar door en doe je niet iets specifieks op die plek, dan kun je daar volstaan met alleen sfeerverlichting. Dit kan een schemerlamp zijn, maar ook een leuke indirecte verlichting (hierbij zie je wel licht, maar geen armatuur). Een fellere lichtbron heb je daar immers niet nodig.

Blijf je verlichting een lastig aspect van je interieur vinden? Laat De InterieurTipgever je dan eens bij jou thuis adviseren!

 Ingrid Gommers stylist van de InterieurTipgever voor Zeeland en West-Brabant.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com