You are here: Home » Accessoires » Gadget Test: iRobot Roomba en Scooba

Gadget Test: iRobot Roomba en Scooba

geschreven door Constance

Ik voel me bijna een expert op het gebied van stofzuigrobots aangezien, zoals ik al eerder heb gemeld, er momenteel weer 2 exemplaren door mijn huis heen rollen, dus Robotwars is weer begonnen.

Ik heb nu een 3e type stofzuigrobot getest en dit is de iRobot Roomba. Over de Roomba kan ik eigenlijk heel kort zijn: dit is de kleinste (qua diameter) van de 3 modellen die ik getest heb, maar ik heb wel het idee gekregen dat Harry 1 (zo heet deze) wel een stuk beter de hoeken mee nam en dat ook zijn motor een stuk krachtiger is. Hiervan is wel het nadeel dat ie wel meer lawaai maakt, dus een tv-programma volgen of lekker op je gemak telefoneren is er niet echt bij. Wat ik al eerder meldde heeft het midrange exemplaar dat ik thuis heb geen afstandsbediening (de Roomba 581 heeft deze wel) en dat vind ik toch echt een gemis. Want met de afstandsbediening kan je je stofzuiger (als je wilt telefoneren of hem gewoon uit wilt zetten) naar het basisstation sturen zonder dat je hoeft te bukken. Nu moet je Harry 1 eerst uitzetten en dan naar het basisstation toe brengen en dat vind ik een beetje omslachtig. Wel zijn snoeren, kabels en andere obstakels echt geen bezwaar voor de Roomba want hij rijdt overal overheen, en dat zonder dat de snoeren of draden in de borstels komen te zitten. De Roomba gaat automatisch naar zijn basis/oplaadstation als ie klaar is met zuigen of als de batterij bijna leeg is en ook voor deze Roomba geldt dat ie niet van de trap af kan vallen dus kamers op de 1e verdieping of de zolder kunnen lekker tussendoor schoongemaakt worden.

Het 2e robotexemplaar (Harry 2) is een totaal ander principe, want de iRobot Scooba is een zgn. dweilrobot. Nu heb ik in huis alleen maar ‘harde’ vloeren (in de woonkamer, keuken en serre natuursteen, in de slaapkamers en op kantoor ligt er vinyl) dus kon Harry 2 lekker zijn gang gaan. En dat heb ik geweten, want of ik ben gewoon een slechte dweiler of mijn vloer is erg moeilijk schoon te houden, maar Harry 2 bleef 4 dagen achter elkaar erg vuil, zwart water opdweilen. Hoe werkt de Scooba precies? Je vult de schoon water-tank totdat ie vol is (evt. met een schoonmaakmiddel erbij) en dan zet je hem aan. Hij zuigt eerst los vuil en zand op, daarna sproeit ie de vloer nat, vervolgens gaat ie de vloer scrobben en tenslotte wordt het overtollige (vieze, vuile) water opgezogen en dit komt in de vuil-water tank terecht. En bij mij bleek dus, elke keer bij het legen van deze vuil-water tank, dat ik een hele vieze vloer had. (Pas na de 5e keer was het vuile water weer een beetje normaal van kleur.) Nu heb ik al een paar keer de vraag gekregen of je vloer echt drijfnat wordt, maar dat is niet zo (dat kan je ook op het filmpje zien) en dat komt doordat het overtollige water wordt opgezogen. Met 1 volle tank kon Scooba Harry 2 mijn gehele benedenverdieping doen, en na het bijvullen van de tank, ook nog de 1e verdieping. Daarna moest ie wel weer aan de oplader gelegd worden.

Conclusie: een stofzuigrobot is heel handig als je weinig tijd hebt of als je tussendoor even je huis gezogen wilt hebben (zonder dat je je stofzuiger te voorschijn moet halen en zelf aan de slag moet) maar voor mij blijft er toch een nadeel aankleven: je kunt er geen trap mee schoonmaken, de hoekjes doen of het plafond zuigen. Maar de dweilrobot wil ik eigenlijk niet meer kwijt want het dweilen van een harde, oneffen, natuurstenen vloer is geen echt leuke klus want je bent continue bezig met het verversen van schoon water dat vuil en vies wordt en vaak moet je meerdere dweilen bij de hand hebben en Harry 2 doet het allemaal in 1 keer. Maw. Harry 2 heeft een nieuw huis gekregen 😉

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com