You are here: Home » Accessoires » Gadget Test: Mio Spirit 485 Live TMC navigatiesysteem

Gadget Test: Mio Spirit 485 Live TMC navigatiesysteem

geschreven door Constance

Ik heb in het verleden al 2 verschillende navigatiesystemen van Mio mogen testen: de 1e keer was dat de Mio 475 Live TMC Limited Edition en in maart jl. was het de Mio Spirit V575 TV.

Maar vandaag introduceert Mio wederom een nieuw model, de Mio Spirit 485 Live TMC, en ik was een van de eersten van Nederland die dit navigatiesysteem heeft mogen testen. De Mio Spirit 485 Live TMC maakt deel uit van een 4-tal nieuwe modellen want naast dit model komt er ook een Spirit 480, 685 en 687 uit en deze modellen hebben een groot aantal dezelfde mogelijkheden.

Wat mij als 1e opviel toen ik de Mio 485 Live TMC aandeed was het feit dat het touchscreen een stukje sneller en makkelijker reageerde dan 2 vorige testmodellen. En dat is, zeker met lange nagels, erg prettig. Verder startte ook deze Mio razendsnel op en heb je heel snel gps-ontvangst. (Zelfs in een afgesloten parkeergarage waar mijn auto geparkeerd staat.)

Wat zit er allemaal standaard bij de Mio Spirit 485 Live TMC? Je krijgt een houder, cd-rom, sigarettenoplader en natuurlijk het navigatiesysteem zelf. Het kleurenscherm is 4,3 inch groot (dus een perfecte maat voor in een klein handtasje) en is helder en duidelijk en alle 44 landen van Europa zijn al op het apparaat geïnstalleerd, dus kan je met een gerust hart op vakantie. (Andere werelddelen zijn bij de Mio shop online te huur voor een periode van 7, 14 of 30 dagen.)

Sta je regelmatig in de file, dan is het gratis LIVE informatiesysteem reuze handig. Je krijgt nl. alle file-informatie, gratis en zonder abonnemenskosten en dit werkt 2x sneller dan de standaard verkeersinformatie. En dat werkt niet alleen zo voor de files maar ook voor de locaties van (mobiele) flitsapparaten en -palen en ook staat altijd de juiste maximum snelheid duidelijk op het scherm vermeld. En mocht je te hard aankomen naar een flitspaal of rood stoplicht dan krijg je altijd van te voren een waarschuwingssignaal te horen zodat je op tijd gas terug kunt nemen of kunt gaan remmen.En dat scheelt weer behoorlijk wat bekeuringen!

Wat ikzelf een reuze handige ‘feature’ vind is de Parkeerassistent. Dit houdt in dat, zodra je de plaats van je bestemming hebt bereikt, op het blauwe Parkeerbord op je scherm kunt drukken en je krijgt gelijk alle parkeerplaatsen bij je in de buurt te zien en dat scheelt een hoop gezoek. En kom je voor het eerst in een onbekende stad, dan zet je de automodus om in de voetgangersmodus en op deze manier weet je ook te voet precies welke kant je op moet gaan lopen.

De LearnMe Pro leert van je rijstijl en daardoor worden de routes op jouw voorkeur afgestemd en verbeterd, dit kan je op het scherm zien en ook wordt gelijk je aankomsttijd gewijzigd.

De Mio Spirit 485 Live TMC heeft ook de IQ Routes en dit houdt in dat elke rit wordt geoptimaliseerd. Dit programma verzamelt informatie van heel veel andere bestuurders en plant daardoor jouw route op basis van die gegevens en wordt er bij elke rit rekening gehouden op evt. verkeersproblemen.

Natuurlijk maakt ook de Spirit 485 gebruik van de duidelijke bewegwijzering die ik ook al kende van de andere 2 modellen. Je ziet op je scherm, bijv. als je op de snelweg rijdt, heel duidelijk aangegeven staan welke op- of afrit je moet nemen, of welke rijbaan je moet blijven volgen, compleet met matrix borden boven de rijbanen.

Verder kan je het adres waar je naar toe wilt gaan op verschillende manieren invoeren: de snelste en de gemakkelijkste manier is dmv. de postcode want dan krijg je gelijk het juiste adres te zien, anders geef je eerst de woonplaats in, daarna de straat en tenslotte het huisnummer. En als je dit niet exact weet kan je ook ‘midden van de straat’ aangeven. Wat ook reuze handig is, is de mogelijkheid om op trefwoord te zoeken. Als je bijv. naar een treinstation of een stadhuis in een bepaalde plaats moet en je weet geen adres dan voer je onder het kopje ‘trefwoord’ in bijv. Station Amsterdam of stadhuis Amsterdam en dan krijg je een aantal mogelijkheden te zijn waar je uit kunt kiezen.

Natuurlijk kan je ook aangeven of je, tijdens het navigeren, een restaurant, benzinepomp, geldautomaat of hotel wilt zien. Zeker de geldautomaat is handig tijdens het shoppen, en dat geldt ook voor de benzinepomp (als je onderweg bijna zonder benzine komt te staan).

Mocht je de standaard stem niet zo prettig vinden, dan kan je, dmv. de meegeleverde cd-rom, een aantal andere stemmen downloaden. Ikzelf heb altijd de Vlaamse stem opstaan omdat zij een stuk prettiger klinkt dan de standaard Nederlandse dame. Maar de gedownloade Nederlandse man is niet vervelend om naar te luisteren.

Net als alle 2 andere Mio systemen heeft de Mio Spirit 485 Live TMC ook een aan, uit en resetknop. Als je de Mio 485 uitzet krijg je nu nog de mogelijkheid om aan te geven of ie echt helemaal uit moet gaan of dat je hem in de slaapstand wilt zetten. Dit is perfect als je ergens even kort moet zijn want zodra je hem weer aan zet is ie gelijk klaar voor gebruik. De ‘reset’ stand moet je echt alleen gebruiken als je alle instellingen wilt wijzigen, want alleen je huisadres blijft dan bewaard. Verder kan je onder je favorieten niet alleen je huisadres maar ook andere, veel gebruikte, adressen opslaan en dat scheelt weer tijd.

Conclusie: De Mio Spirit 485 Live TMC is nog makkelijker in het gebruik en zeker het touchscreen is verbeterd en reageert een stuk sneller dan de ‘oudere’ modellen. Verder is ook de razend snelle ontvangst van de GPS perfect (zelfs bij bewolkt weer, in huis 0f in een parkeergarage) en de parkeerplaats mogelijkheid aanraders. En zelfs voor zgn. digibeten werkt de Mio Spirit 485 Live TMC zeer intuïtief, ik heb zelf de proef op de som genomen bij mijn (totaal niet technische) zus en met de hulp van korte gebruiksaanwijzing op het scherm, kon zij aan de slag en zij was echt verbaasd dat het zo simpel werkte. Kortom: met de Mio Spirit 485 Live TMC heeft Mio er weer een perfect werkend apparaat bij die niet alleen doet wat ie moet doen maar zelfs meer dan dat.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com