You are here: Home » Accessoires » Gadget Test: Robotstofzuigers van Philips en Samsung

Gadget Test: Robotstofzuigers van Philips en Samsung

geschreven door Constance

De afgelopen week heeft er bij mij in huis ‘Robotwars’ plaatsgevonden tussen de 2 robotstofzuigers die ik mocht gaan testen. Hieronder kunnen jullie mijn bevinden met de beide stofzuigers gaan lezen, maar het 1e wat ik kwijt is: Wat is het leuk om een robotstofzuiger in huis te hebben! Elke keer als ik ze aanzette (Sammie en Flipje heb ik ze genoemd, naar Samsung en Philips) ging ik zitten kijken hoe ze leuk bezig waren mijn kamers schoon te zuigen en het is echt een heel leuk gezicht. (Alleen daarom zou je er al een kopen, een glimlach is verzekerd en ik heb nog nooit zo vaak een stofzuiger door mijn huis laten gaan.)

De test tussen de Philips HomeRun (Flipje) en de Samsung Navibot (Sammie) heb ik in verschillende hoofdstukken opgedeeld, zoals uiterlijk, prestaties, inhoud, extra meegeleverde accessoires etc.

Uiterlijk: De HomeRun ziet er wat minder ‘spannend’ uit dan de Navibot. De HomeRun heeft een zilveren kleur terwijl de Navibot donkerblauw met zwart is. Bij beide zit het bedieningspaneel bovenop dat je met de hand, maar ook met de bijgeleverde afstandsbediening kan regelen. En beide stofzuigers maken gebruik van ronddraaiende kwastjes die ervoor zorgen dat het stof naar de zuigmond wordt toegeveegd.

Afmetingen en gewicht:  De Homerun weegt 4,1 kilo en is 34,5 x 10,4 cm. terwijl de Navibot 4,0 kilo weegt en 36,0 x 10,5 cm. groot is.

Geluid: Naar mijn idee maakt de Philips HomeRun iets meer lawaai dan de Samsung Navibot, maar het is nog steeds zo dat je bij beiden gewoon nog naar de radio kan luisteren of tv kan kijken. Het is een beetje zoemend geluid en dat stoort niet, alleen zou ik ze niet ’s nachts aanzetten want daarvoor is het geluid te dominant. (Volgens de specs moet de HomeRun minder geluid produceren dan de Navibot, 70 db tegen 73 db, maar ik heb dit niet zo ervaren.)

Batterij: Het opladen van de accu van de Navibot gaat sneller dan die van de HomeRun, 2 uur tov. 3 uur, en ook gaat de accu van de Navibot langer mee dan de HomeRun. Ik heb beide stofzuigers tegelijk in mijn woonkamer (van ong. 40M2) aangezet, en daarbij de ene aan de ene kant en de andere aan de andere kant van de kamer laten beginnen en de HomeRun moest eerder naar zijn basisstation terug dan de Navibot. Hij maakte wel zijn programma keurig af, nadat ie weer was opgeladen.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PAPHoeHlbzA[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xFUJVJZyOPQ[/youtube]

Plattegrond: In 1e instantie had de Philips HomeRun wel wat moeite met het handig indelen van de woonkamer (deze heeft wel wat onhandige hoeken en is ook niet geheel recht van vorm) en ‘vergat’ ie dan ook bij ons de serre. Dit werd opgelost toen ik hem, dmv. de afstandsbediening, de juiste kant opstuurde en daarna maakte ie keurig de hele woonkamer, incl. de aanbouw schoon. De Samsung was had wel gelijk in de gaten dat de huiskamer uit meerdere gedeeltes bestond en hij maakte alles dan ook in 1 keer helemaal goed schoon.

Stofzuigen: Beide stofzuigers ‘harken’ als het ware het stof naar binnen, dmv. de zijkwastjes die uit de stofzuigers steken, en dit doen zij beide prima. Nadeel is wel dat ze niet echt in de hoekjes kunnen komen, zoals bij een ‘gewone’ stofzuiger. Verder moet je altijd nog een gewone stofzuiger houden, want een trap schoonmaken of een plafond zuigen is er bij een robotstofzuiger absoluut niet bij. Dus ik raad dan ook om 1x per week met een normale stofzuiger alle hoeken, kieren, plafonds en de trap te doen en dan de rest van de week de robot de boel bij te laten houden. (Ideaal als je vanuit je werk in een schoongemaakt huis komt, want dmv. de timer zuigen beide stofzuigers wanneer jij dit wilt.) De Philips HomeRun heeft een stofinhoud van 0,6 liter en de Samsung Navibot van 0.5 liter en ik hoefde bij beide ze pas na 1 week schoon te maken en toen was de opvangbak nog niet vol. Waar je verder rekening mee moet houden is dat je geen losse dingen op de vloeren moet laten liggen. Bij mij hebben beide stofzuigers problemen gekregen met de speelgoedmuizen van Noorse Boskat Noa die her en der over de vloer verspreid lagen. Bij een gewone stofzuiger is dat allemaal geen enkel probleem maar bij de robotstofzuigers wel. Verder kan je het beste zorgen dat je je stoelen op de tafel zet zodat ze overal goed bij kunnen.

Verschillende programma’s: De HomeRun heeft 4 programma’s die je, dmv de afstandsbediening, kunt instellen. AUTO: dan zuigt ie geheel automatisch je hele kamer. SPOT: speciaal voor kleine ruimtes en oppervlaktes. CLIMB: voor vloeren met drempels (10 tot 15 mm). CARPET: speciaal voor tapijt en kleden (pool tot 20 mm). De Samsung Navibot heeft ook 4 programma’s en dat zijn Automatisch schoonmaken, Spot Modus, Handmatig schoonmaken (hierbij kan je dmv. de afstandbediening de Navibot naar een bepaalde plek leiden en dan start ie op de plek waar jij wilt dat ie moet beginnen) en Schoonmaak modus (oa. zuigen van de hoekjes). Verder heeft de Navibot ook nog 2 zgn. Virtual Guards die ervoor zorgen dat je bepaalde gedeelte van een kamer kunt ‘afsluiten’ voor de Navibot. Dit werkte prima, ik had ze rondom de stoel gezet waar Noa lag te slapen (ze heeft nl. een gruwelijke hekel aan stofzuigers) en de Navibot bleef keurig uit haar buurt.

Extra accessoires: In de dozen zit bij beide stofzuigers een basisstation, een robotstofzuiger, een uitgebreide gebruiksaanwijzing, een quickstartgids en een afstandsbediening. Bij de Navibot krijg je ook nog de 2 Virtual Guards en extra borstels.

Conclusie: Een robotstofzuiger is absoluut nog geen vervanger voor een gewone stofzuiger, maar is wel ideaal als je je huis 1x per week grondig schoonmaakt (of laat schoonmaken) en dan elke dag de robot de boel laat bijhouden. (Zeker als je huisdieren en/of kleine kinderen hebt.)

Ik heb zelf geen persoonlijke voorkeur voor de HomeRun of de Navibot maar als je de prijs in ogenschouw neemt, heb ik die wel. De Philips HomeRun kost euro 599,00 terwijl de Samsung Navibot is al voor euro 350,00 wordt aangeboden.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com