Homepage
Categorieën

Gerelateerde artikelen

  • HEMA viert de lente HEMA viert de lente
  • Savon Noir, natuurlijke zwarte olijfzeep Savon Noir, natuurlijke zwarte olijfzeep
  • IKEA introduceert staycation, zomerse meubels voor tuin en balkon IKEA introduceert staycation, zomerse meubels voor tuin en balkon
  • Net-Echt betonlook tuinmeubelen Net-Echt betonlook tuinmeubelen
  • Verlicht je balkon, tuin of terras met de draadloze Lucis lamp Verlicht je balkon, tuin of terras met de draadloze Lucis lamp
  • Vaderdag tip; Husqvarna introduceert nieuw tuingereedschap Vaderdag tip; Husqvarna introduceert nieuw tuingereedschap
wonen

Uitbouw aan je huis, denk eens buiten de lijnen!

Tegenwoordig worden woningen eerder verbouwd of aangebouwd dan dat men verhuist. Dat is niet zo gek gezien de huidige huizenmarkt. En vaak kun je met een goed doordachte verbouwing de woning in waarde laten stijgen. Dat kan bij een eventuele verkoop op een later tijdstip leuk meegenomen zijn.

 Meestal wordt er een recht stuk aan de achterkant van de woning “aangeplakt”. In veel gevallen kan dat ook niet anders, omdat er buurwoningen direct aan de woning grenzen of omdat de gemeente roet in het eten gooit met hun regeltjes.

Maar het kan ook anders. In het geval van een hoekwoning, een twee-onder-één-kap of een vrijstaande woning kan een uitbouw op een andere manier, mits er voldoende grond aan de zijkant van de woning ligt. Die strook grond hoeft overigens niet eens zo breed te zijn.

In het geval van de woning op de tekening wilde de opdrachtgever graag, dat er een royale ruimte aan de woning aangebouwd zou worden, zodat daar een nieuwe -tuingerichte – keuken geplaatst zou kunnen worden.  Als er een recht deel aan de woning aangebouwd zou worden, zou de keuken maar 2.70 breed zijn. Voor een royale vrijstaande woning is dat behoorlijk smal.

De opdrachtgever wilde de keuken ook nog eens vrij lang hebben, zodat er een royaal keukenblok in zou kunnen staan. Deze aanbouw zou dus een lange pijpenla worden. Niet echt een aanwinst voor de woning… De aanbouw breder maken naar de woonkamerkant was niet mogelijk, omdat de ramen daar al vrij dicht bij de aanbouw zaten.

Maar aan de zijkant van de woning ligt een zijtuin van ca. 3.50 m. breed. Daar is de keuken 0.60 m. naar opzij uitgebouwd. Binnenwaarts werd de breedte van de aanbouw 3.30 m  in plaats van 2.70 m.

Doordat de uitbouw ook naar de zijkant werd uitgebouwd was daar ruimte voor vijf hoge kasten met aan weerszijden “loze” ruimte om het ruimtelijk te houden.

De zijtuin is nog breed genoeg en de buitenmuur van de woning ziet er net even wat speelser uit doordat de buitenmuur verspringt. Het kan dus de moeite lonen om een interieurontwerper eens haar of zijn visie te vragen.

 Ingrid Gommers, Interieurtipgever voor de regio’s West-Brabant en Zuid-Holland-zuid

Op onze website wordt gebruik gemaakt van cookies voor advertentiecampagnes en webstatistieken. Sommige informatie kan gedeeld worden met advertentienetwerken. Onder het kopje Privacy en Cookies lees je welke cookies geplaatst worden en waarom. Ga je akkoord met onze cookies?