You are here: Home » Architectuur » Verlichten met stijl en sfeer

Verlichten met stijl en sfeer

geschreven door Constance

De lampen gaan in de avond alweer eerder branden en als straks de Wintertijd van start gaat zullen de lampen nog eerder nodig zijn. Overdag wordt je huis verlicht met natuurlijk licht. In de ochtend is er een andere lichtinval dan in de middag of aan het begin van de avond. Het licht in de woning verandert continu.
In de avond hebben we vaak dezelfde verlichting aan, omdat we te weinig lichtbronnen hebben of omdat we te weinig spelen met het licht. Door middel van het gebruik van dimmers kunnen we lichtbronnen ook een andere functie geven en een andere sfeer creëren. Bijvoorbeeld de hanglamp boven de eetkamertafel kan met behulp van een dimmer veranderen van leeslicht naar schemerlicht bij een romantisch diner.
Hetzelfde geldt voor een vloerlamp bij de zithoek, welke je met een dimmer kan veranderen van leeslicht naar schemerlicht om gezellig bij te praten met een wijntje.

7

In een verlichtingplan is het belangrijk dat er zoveel mogelijk lichtbronnen gepland zijn, want met voldoende lichtbronnen kun je steeds een andere sfeer creëren en het lichtplan aanpassen aan elk jaargetijde. Alle lichtbronnen hoeven namelijk niet altijd tegelijkertijd te branden. Het is leuk om te spelen met licht, met schaduw en verlichte plekken, met indirect (sfeer) licht en met direct (functioneel) licht. Een goed lichtplan speelt zich af op verschillende hoogtes in het interieur. Met het uitlichten van interieurdetails worden accenten gemaakt en geven het interieur sfeer en karakter.
Met licht creëren we als het ware een emotie.
Zonlicht maakt mensen vrolijk. Een diner met kaarslicht is romantisch. Denk ook eens aan een zonsondergang. Een perfecte verlichting bestaat uit contrasten. Contrastwerking is te vergelijken met een zonnige dag met verlichte- en schaduwplekken. Door met contrasten te durven werken voeg je decoratieve accenten toe aan het interieur.

10

In bijvoorbeeld de slaapkamer zie je vaak één lamp aan het plafond die de gehele kamer moet verlichten en twee tafellampen op de nachtkasjes. Echt sfeervol en spannend is dit niet. Probeer met diverse spotjes in het plafond accenten toe te voegen, dus hier een beetje meer licht en daar een beetje minder licht. Geef reproducties,prenten of schilderijen accentverlichting door er licht op te richten. Denk ook eens aan een lichtslang onder het bed of achter het hoofdbord van het bed te bevestigen. Spotjes gericht op de gordijnen of tussen de planten. Verlicht een nisje of plaats verlichting bovenop of onder een kast. Met licht zijn zoveel creatieve mogelijkheden te verzinnen.

Lees verder op mijn blog Vision on Living

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com