You are here: Home » In & om het huis » Tuinontwerper of hovenier?

Tuinontwerper of hovenier?

geschreven door testman

 

Als je je tuin wilt laten veranderen, ligt het voor de hand een hovenier te benaderen. Hij moet het tenslotte gaan aanleggen.
Deze komt dan vaak langs, bekijkt de tuin en maakt een schetsje waarin wat wensen zijn verwerkt en maakt vervolgens een offerte. Vaak met tegenvallende resultaten!
Een hovenier is geen ontwerper! Een hovenier is (over het algemeen) een uitvoerder, geen creatief tekenaar!
Bovendien ontbreekt hem de tijd om achter de tekentafel te kruipen. Hij is immers vijf of zes dagen buiten aan het werk.
‘Tussen de koffie en het journaal’ zeg ik dan alijd maar, moeten de ontwerpen gemaakt worden; een onmogelijke opgave lijkt mij.
De reden dat hoveniers niets of nauwelijks iets rekenen voor hun ontwerpen, lijkt mij hiermee duidelijk.
Er wordt minder tijd aan besteed en het ontbreekt vaak aan creativiteit. Het geld van de in het ontwerp gestoken uurtjes, wordt in de uitvoering uiteraard weer terug verdiend.
Allemaal heel verklaarbaar; ieder zijn vak denk ik dan maar.

Een tuinontwerper ontwerpt alleen maar! Neemt de tijd om de klant te leren kennen, door te vragen naar de wensen en eisen, en neemt de tijd om de tuin en de omgeving goed in beeld te krijgen.
Een tuinontwerper is gemiddeld 40 uur bezig met met het ontwerp en de te doorlopen fases. Hierbij komt deze 3 en soms wel 4x langs om alles met de klant door te spreken.
Een groot verschil dus met een hovenier. Een groot prijsverschil dus ook tussen beiden.

Als je een keuze gaat maken wel of geen tuinontwerper in de arm te nemen, weet dan wat de verschillen tussen beiden zijn en neem ze mee in overweging.
Het ontwerp kost vaak maar zo’n 10% van de gehele tuinaanleg, met dat in gedachten, valt het toch wel weer mee….
Een goed ontwerp is de basis voor jarenlang tuinplezier. 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com