You are here: Home » In & om het huis » Blauwe regen, wanneer bloeit ie eindelijk?!

Blauwe regen, wanneer bloeit ie eindelijk?!

geschreven door testman

Een jaar of 10 geleden, toen ik begon met tuinieren en nog niet zoveel van planten wist, maakte ik dezelfde fout als veel mensen doen die er geen verstand van hebben:
Ik kocht nietsvermoedend een blauwe regen buiten het bloeiseizoen!
Ik nam aan dat ie de eerstvolgende lente zijn uitbundige bloei zou laten zien. Niet dus; ik heb er 6 jaar op moeten wachten!
Maar nu hij bloeit; elk jaar weer, geniet ik ieder voorjaar van zijn ontluikende trossen. Elke dag worden de knoppen dikker en dikker. En dan…. ergens in de laatste dagen van april, dan gebeurt het; de trossen komen massaal open. De pergola is één bloemenzee!

Een Blauwe regen laat vaak jaren op zich wachten voordat hij in bloei komt. 6 tot 10 jaar is geen uitzondering! Dat wist ik tien jaar geleden nog niet. En dat er zo veel soorten zijn, die elk hun eigen bloeimoment hebben al helemaal niet.
Nu ik dat wel weet, zeg ik; koop altijd een oudere plant, een blauwe regen in het bloeiseizoen(met bloemen of tenminste knoppen) of een plant die geënt is. Dat voorkomt veel teleurstellingen.
Als je niet weet dat het zo lang kan duren, ben je jaloers op iedereen die wel een bloeiende blauwe regen heeft en denk je dat het aan jou ligt dat ie niet wil bloeien.
Heb geduld… het gaat een keer gebeuren!

Wat wel goed is om te weten is dat een blauwe regen de eerste jaren goed begeleid moet worden en goed gesnoeid. Wanneer dat niet goed gebeurt, bloeit ie natuurlijk nooit!

Een blauwe regen bloeit op oud hout. Dat betekent dat de bloemknoppen worden gevormd op het hout wat het voorgaande jaar is gevormd. Let er bij het snoeien dus op, dat er ongeveer tien cm (2 ogen) aan de afgeknipte scheuten blijft zitten. Daar komen de bloemtrossen!
In de zomer mag de klimmer rigoureus worden terug genomen, de ranken groeien ontzettend hard. Alle energie gaat naar het blad en kan zo minder in zijn knopvorming stoppen.
Blauwe regens bloeien na een goede snoeibeurt vaak een tweede keer, wat minder rijk misschien, maar een cadeautje dacht ik zo!

Een blauwe regen is een absolute aanrader! Ze zijn schitterend.
Kijk eens op internet naar de vele soorten die er zijn. Ze zijn er met geurende bloemen, in andere kleuren dan blauw, soorten die voor het blad bloeien en die na de komst van het blad bloeien.
Kortom; de moeite van het zoeken naar een mooi soort waard.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com