You are here: Home » Interieuradvies » Lichtplan

Lichtplan

geschreven door Constance

Het is nu oktober, aan het einde van de maand wordt de klok op zaterdag een uurtje terug gezet. Dus op zondag een uurtje langer slapen. Heerlijk! Maar het wordt nog vroeger donker dus de verlichting in huis moet weer eerder aan.

Tijdens de vele huisbezoeken die ik afleg, blijkt dat een goede lichtverdeling in huis voor de meeste mensen een probleem is. Het is ook niet zo eenvoudig de juiste verlichting op de juiste plek te krijgen. Met een lichtplan bereik je een goede lichtverdeling en de juiste lamp waar deze nodig is. In de komende blogos probeer ik aan de hand van theorie en praktijk voorbeelden uit te leggen wat je moet doen om een goede balans te krijgen in de verdeling van kunstlicht.

Om te beginnen eerst wat theorie, welke in één woord is samen te vatten: BAS.

  • Basisverlichting, verlicht de hele kamer in plaats van een specifiek gedeelte.
  • Accentverlichting, gebruik je om iets moois in het licht te zetten.
  • Sfeerverlichting, kan een groep kaarsen, een flakkerend haardvuur, een kroonluchter met dimmer of een snoer met kerstlampjes zijn.

Vast een tip: gebruik zoveel mogelijk een dimmer op je lamp. Of het nu een snoer of wanddimmer is maakt niet uit. Want met een dimmer kan je van zowel je basis als je accentverlichting sfeerverlichting maken!

Mart Renes

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com