Barbecues op houtskool worden nog het meest verkocht, maar in de hogere prijsklassen geven toestellen op gas de toon aan. Bij de kolen- of briketten barbecues denk ik aan die van Weber. De pracht van een Weber briketten barbecue is zijn eenvoud.
Binnenin een goede Briketten barbecue is een brikettenrooster waarop de briketten gelegd kunnen worden. Daarboven ligt het kookrooster. Een deksel met luchtgaten aan de bovenzijde. Een stevige, goed gebouwde barbecue zal flink en solide aanvoelen; een slecht gemaakte barbecue zal wiebelen. Kies een barbecue welke gemaakt is van hoogwaardig staal. De poten zijn stevig, de wielen kunnen gemakkelijk rollen en de barbecue ziet er goed en stevig uit.
Maar weber heeft ook elektrische- en gas barbecues. Zelf heb ik, twee jaar geleden alweer, gekozen voor de Weber Q. Vooral omdat het een goede compacte barbecue is die je gemakkelijk kan opbergen en meenamen. Dit jaar is de Weber Q 300 zelfs uitgeroepen tot Buiten keuken van het jaar 2007. Erkenning dat je toen de juiste keus hebt gemaakt is altijd leuk. Wat minder leuk is, is dat ik twee jaar geleden maar uit één kleur kon kiezen. Tegenwoordig heb je ze al in geel, rood, groen en voor mij het vertrouwde grijs.
Wat ik zelf de het meest geweldige aan deze barbecue vind is niet dat het vlees zo lekker smaakt, want dat had ik wel verwacht. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de kok achter de barbecue 😉 Nee, het meest geweldige is dat je ‘m al nadat je ‘m uit gezet hebt kunt schoonmaken. Met een emmertje afwasmiddel, water en een afwasborstel heb je ‘m in minder dan 5 minuten schoon. Daar kunnen de kolen barbecues niet aan tippen. Die moeten meestal wachten tot de volgende dag of zelfs de volgende barbecue.
Wanneer je een gasbarbecue koopt moet je letten op een aantal dingen. Kies er één waarvan de bak en deksel van gietaluminium gemaakt zijn. Gietaluminium roest nooit. Het deksel houdt de warmte beter vast. De rooster van de barbecue het liefst van gietijzer. Dit haalt hoge temperaturen, houdt de hitte lang vast en schroeit het vlees snel dicht. Kijk of de branders gelijkmatig de warmte verdelen over de braadrooster, des te gemakkelijk het bakken wordt. Met tussenschotten kunnen verschillende temperatuurzones gecreëerd worden, waardoor je de barbecue flexibeler kunt gebruiken. Warmteverdelers uit roestvrij staal beschermen de brander tegen vetten, die de levensduur verlengt. Dankzij een gaskraan, die je traploos kan regelen, kies je niet alleen voor een hoge of lage vlam, maar ook voor verschillende tussenposities.
Er zijn ook gasbarbecues met een spitbrander. Hierbij komt de warmte direct achter het spit, wat vetvlammen voorkomt. Een zijbrander maakt het mogelijk om wokgerechten, soepen en warme sauzen op de barbecue te bereiden. Een thermometer, voorzien van een sonde, meet de temperatuur binnenin de barbecue. Dat helpt om met precisie de gerechten te bereiden. En je hoeft het deksel minder vaak te openen. Als het even kan is er een opbergkast voor de gasfles. En zijn er neerklapbare werkvlakken maken het gemakkelijk om de barbecue op te bergen.