You are here: Home » Tuin & terras » Spelen met de buitentemperatuur

Spelen met de buitentemperatuur

geschreven door testman

Zo vroeg in het voorjaar schijnt de zon op zijn mooist en staan de bloemen en planten er prachtig bij. We willen toch allemaal langer buiten zitten en van onze tuin of terras genieten, maar vooral eerder in het jaar. Vaak is het alleen nog te koud om lekker lang buiten te zitten. De oplossing is terrasverwarming. Maar hoeveel heb je er nodig, welke soorten zijn er en wat is het verbruik en rendement. Allemaal vragen waar je ineens rekening mee moet houden.

Het mooiste zou natuurlijk zijn als we de buitentemperatuur zouden kunnen beïnvloeden of zelfs regelen. Wat daar het dichtst bij komt is infraroodverwarming. Eigenlijk is infraroodverwarming het beste te vergelijken met de zon. De lucht wordt niet verwarmd, maar al het andere wat het infrarood raakt wel. Hierdoor wordt vooral de gevoelstemperatuur verhoogd. Infraroodverwarmers zijn hierdoor heel erg geschikt voor serres en terrassen die uit de wind staan.

Je zou ook kunnen overwegen om een gasgestookte terrasverwarming aan te schaffen. Deze verwarmt vooral de lucht. Het rendement van gaswarmte is wel veel lager dan infraroodwarmte. Wanneer je net zoveel warmte wilt met een gasgestookte terrasverwarmer als met een infraroodverwarming, zal je drie maal zo hard moeten stoken. Hierdoor is gasgestookt op aardgas twee maal zo duur. Verwarmen met butaan of propaan flessen is nog duurder, maar in sommige gevallen is dit de enige mogelijkheid.

Dan is er nog het rendement van de verwarming. Als je je gaat oriënteren zul je snel zien dat dit vaak wordt uitgedrukt in Watt. Laat je hierdoor niet misleiden! Bij een lamp weten we allemaal; hoe meer watt, hoe meer licht. Vanzelfsprekend zul je bij de aanschaf van een terrassverwarming met datzelfde idee rondlopen. 1500 Watt zal dan wel minder warmte geven als 2000 Watt. Dat kan, maar dat hoeft niet. Een infraroodverwarmer van 1500 Watt zou wel eens meer warmte kunnen geven dan één van 2000 Watt. Dit alles heeft te maken met korte- en langegolf stralers.

Langegolf stralers werken op korte afstand. Prima voor een badkamer. Maar minder geschikt voor de tuin. Toch worden ze heel goedkoop bij verschillende bouwmarkten aan geboden als terrasverwarming. Middengolf stralers geven al meer warmte, die alleen merkbaar is binnen een meter of twee. Maar het beste rendement haal je uit de kortegolf stralen. Dit rendement is ongeveer 90% en merkbaar tot 4 meter. Daar komt nog eens bij dat door het hoge rendement het verbruik ook nog eens het laagst is.

Nu weten we uit welk soort verwarming we kunnen kiezen en zullen moeten afwegen of we er twee of één willen aanschaffen. Dan is er natuurlijk nog het model. Het oog wil ook wat. Of juist niet. Er zijn genoeg terrasverwarmingen die onopvallend zijn. De meeste gasgestookte terrasverwarmingen zijn cilindervormig. Waar de gasfles, als het ware in verstopt zit.

Andere berichten in rubriek Tuin:

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com