You are here: Home » Accessoires » Hoe bewaar ik mijn fietsaccu als ik deze voor langere tijd niet gebruik?

Hoe bewaar ik mijn fietsaccu als ik deze voor langere tijd niet gebruik?

geschreven door Constance

De e-bike is tegenwoordig razend populair en de verkoopcijfers blijven maar stijgen (bron: BOVAG). De fiets met elektrische hulpmotor wordt door velen gebruikt voor recreatieve fietstochten in de lente en zomer. In de koude wintermaanden wordt de accu (vrijwel) niet gebruikt. Veel e-bike bezitters weten niet hoe de accu deze maanden het beste opgeborgen kan worden. Kan de accu zonder problemen in de fiets blijven zitten? Of is het nodig om de batterij constant aan de lader te laten?

Regelmatig wordt de accu de hele winter gewoon in de koude schuur gelegd. Het komt dan ook veelvuldig voor dat een fietsaccu na een koude winter uit de schuur wordt gehaald en plotseling niet meer functioneert. De accu is in veel gevallen onherstelbaar beschadigd geraakt en niet meer bruikbaar. Dit is zonde, aangezien het kopen of reviseren van een fietsaccu niet goedkoop is.

Het is belangrijk om de fietsaccu op de juiste manier op te bergen,  zodat deze de winterperiode zonder problemen overleeft. Houd rekening met de volgende punten om blijvende schade aan de fietsaccu te voorkomen:

Restlading

Als een accu voor langere tijd niet wordt gebruikt is het risico op een diepontlading erg groot. De accucellen in de fietsaccu blijven namelijk leeglopen terwijl de accu niet wordt gebruikt. Uiteindelijk zijn ze zo diep ontladen dat ze blijvend beschadigd zijn. Om dit te voorkomen kan de accu het beste met een restlading tussen 50 en 70% weggelegd worden.

Lader

Als de fietsaccu een aantal maanden niet wordt gebruikt is het niet nodig om de accu constant aan de lader te laten. Het wordt wel aangeraden om eens per maand de accu even op te laden. Dit voorkomt een te laag restpercentage en uiteindelijk diepontlading.

Omgeving

Een fietsaccu is erg gevoelig voor extreem lage of hoge temperatuur. Een te koude omgeving kan een negatief effect hebben op de accucellen in de fietsaccu. Het is verstandig om de accu niet buiten of in een koude schuur te bewaren, maar in een droge ruimte op kamertemperatuur.

Handleiding

Lees voor meer informatie de handleiding van jouw e-bike. Hier worden vaak uitgebreide voorschriften met betrekking tot de accu gegeven. Zo weet je zeker dat je jouw accu op de juiste manier behandelt!

 

Hoes

Gebruik je jouw e-bike wel regelmatig in de winter? Het is verstandig om een speciale accuhoes aan te schaffen, zodat jouw fietsaccu optimaal beschermd wordt tegen de kou.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com