You are here: Home » Eten & koken » IKEA goes vegan, met plantaardige Zweedse balletjes

IKEA goes vegan, met plantaardige Zweedse balletjes

geschreven door Constance

IKEA introduceert een volledig plantaardige variant van het iconische gehaktballetje (vanaf 1 augustus as. verkrijgbaar). Het nieuwe Zweedse balletje is, oa. door de kleinere ecologische voetafdruk, een duurzaam alternatief voor het gehaktballetje. Het doel van IKEA Nederland is om eind 2020 een kwart van het volledige aanbod van IKEA Food plantaardig te laten zijn. Dit sluit aan bij de ambitie van het Zweedse woonwarenhuis om in 2030 klimaatpositief te zijn.

Met de introductie van het nieuwe balletje richt IKEA zich zowel op klanten die geen vlees eten als klanten die wel vlees eten. Het nieuwe balletje ziet eruit en smaakt als het gehaktballetje, maar is gemaakt van erwteneiwit, haver, aardappel, ui en appel. Een opvallend verschil is dat de ecologische voetafdruk van de plantaardige variant slechts 4% is van die van het gehaktballetje. Zo wil IKEA vleeseters met dit balletje op een laagdrempelige manier kennis laten maken met de lekkere smaak en duurzame aspecten van plantaardige voeding. In de IKEA restaurants worden de balletjes geserveerd met groente, aardappelpuree of frietjes, vossenbessenjam en roomsaus, net als de traditionele balletjes, maar voor een lagere prijs.

IKEA hoopt dat het nieuwe Zweedse balletje minstens zo geliefd wordt als de vleesvariant. Het is IKEA gelukt om de lekkere smaak, malsheid en sappigheid van het gehaktballetje na te bootsen, zonder de toevoeging van vlees. Er komt steeds meer vraag naar alternatieven voor dierlijke eiwitten en IKEA wil hieraan bijdragen door klanten duurzame en smaakvolle plantaardige voedselkeuzes te bieden. Zo introduceerde IKEA in 2019 al een plantaardig softijsje en kiest inmiddels meer dan 10% van de klanten voor de veggie dog. Elk kwartaal neemt IKEA naast het nieuwe Zweedse balletje nog een plantaardig hoofdgerecht op in het vaste aanbod. Ook streven zij ernaar om zo min mogelijk voedsel weg te gooien: in 2020 reduceerde IKEA Nederland het voedselafval voor 31%, wat gelijkstaat aan 40.000 geredde maaltijden.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com