You are here: Home » Huis & Tuin » Lodge Cast Iron gietijzeren pannen

Lodge Cast Iron gietijzeren pannen

geschreven door Constance

In de VS is het pannenmerk Lodge al jaren lang heel populair. Want wat voor de één voelt als koken met nostalgie, is voor de ander een hedendaags onmisbaar item in de keuken. Lodge heeft een ruim assortiment aan ‘Cast Iron’, oftewel gegoten gietijzeren pannen en accessoires en gietijzeren pannen zijn duurzaam en ontzettend veelzijdig. En wist je dat hoe intensiever je een gietijzeren pan gebruikt, des te beter de (natuurlijke) antikleeflaag wordt.

In praktisch iedere Amerikaanse keuken is een gietijzeren Lodge pan te vinden. Dat is niet voor niets, want deze pannen zijn ontzettend veelzijdig. Gietijzer wordt intens warm en houdt deze warmte ook lang vast. Het grillen van groenten, dichtschroeien van vlees, bakken van brood en het bereiden van eiwitrijke producten zoals pannenkoeken; een Lodge pan kan het allemaal aan.

De gietijzeren pannen van Lodge komen uit de laatste gieterij die Amerika rijk is. Cast Iron houdt in dat de pannen met een mal worden gegoten uit één bonk ijzer. Dat is goed te voelen in het gewicht van deze robuuste ongeëmailleerde pannen. Daarnaast is Lodge het eerste merk ter wereld wat gietijzeren pannen pre-seasoned aanbiedt. Dat houdt in dat de pannen nadat ze zijn gemaakt, gelijk worden ingespoten met olie en nog een keer op 200 graden de oven ingaan. Alle Lodge pannen zijn dus al een keer ingebrand als je deze in huis haalt. Het grote voordeel van ongeëmailleerde pannen is dat de kans op thermische shock een stuk kleiner is dan bij geëmailleerd gietijzer. Anders gezegd: ze zijn beter bestand tegen temperatuurverschillen. Deze pannen kunnen eigenlijk alles aan.

Krijg je toch roest op de pan? Even opschuren en opnieuw inbranden en hij is weer zo goed als nieuw. Overigens wordt de pan na verloop van tijd alleen maar beter in gebruik. Hoe vaker je de pan inbrandt en gebruikt, des te hoger de kwaliteit. Dit komt doordat het materiaal een natuurlijke antikleeflaag opbouwt.

Voedsel bereiden met een Lodge pan is een pure manier van koken. Het natuurlijke materiaal zonder chemische toevoegingen voor een antikleeflaag draagt alleen maar bij aan de kwaliteit. Daarnaast zijn deze pannen geschikt voor iedere warmtebron: elektrisch, gas, halogeen, keramisch, inductie, houtvuur, BBQ en ovengebruik.


Een Lodge pan is er voor de liefhebber; echte kookfanaten en iedereen die van (h)eerlijk koken houdt. Het complete assortiment bestaat uit skillets, bakvormen, dutch ovens, serveerschalen, grillplaten en meer.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

Op onze website wordt gebruik gemaakt van cookies voor advertentiecampagnes en webstatistieken. Sommige informatie kan gedeeld worden met advertentienetwerken. Onder het kopje Privacy en Cookies lees je welke cookies geplaatst worden en waarom. Ga je akkoord met onze cookies?