You are here: Home » Audio & video » Wat mag je nu wel met een Dash Cam?

Wat mag je nu wel met een Dash Cam?

geschreven door Constance

Dash cams, die kleine camera’s voor op het dashboard of op de voorruit van de auto, zijn enorm populair in Nederland. Maar wat mag je nu wel met een dash cam en zijn dash cams wel legaal in Nederland? MiTac Europe, moederbedrijf van Mio, heeft een handig gidsje gemaakt met daarin de do’s & don’ts.

dash camDe meeste dash cams worden gebruikt bij verkeersincidenten, roekeloos rijgedrag en inbraken als je je auto geparkeerd hebt. In Nederland is de dash cam bekend geworden door de Russische YouTube video’s, aangezien bijna elke Russische auto een dash cam heeft.  Dat heeft vooral te maken met de enorm lange winters in dat land, waardoor de wegen glad zijn.

DO:
– Zet je dash cam aan tijdens elke rit. Het gebruik van de dash cam is legaal in Nederland. Je mag gewoon het straatbeeld filmen terwijl je rijdt.
– Stel materiaal beschikbaar aan overheid of verzekering waar nodig.
– Respecteer de privacy van anderen door balkjes over ogen en nummerborden te plaatsen bij publicatie op social media.
– Laat de camera draaien als je de auto geparkeerd hebt, om eventuele inbrekers op heterdaad te betrappen.
DON’T:
– Blokkeer je zicht op de weg niet met een dash cam.
– Raak de camera niet aan terwijl je rijdt.
– Beledig anderen niet met publicatie van je beeldmateriaal.
– Ga je de grens over, zorg er dan voor dat je weet of het legaal is om een dash cam te gebruiken (in landen zoals Oostenrijk en Griekenland staat er een zware boete op gebruik van dash cams).

mivue-managerMio heeft een verschillende modellen dash cams. En alle MiVue dash cam gebruikers kunnen gratis meldingen ontvangen over de locaties van veiligheidscamera’s, zodat ze altijd weten waar ze extra voorzichtig moeten rijden. Dit is mogelijk bij de meest uitgebreide modellen, de MiVue 538 Deluxe en de MiVue 568 Touch en je ontvangt dan levenslang gratis updates. De meeste camera’s in de MiVue 500 serie hebben een geïntegreerde highsensitivity GPS ontvanger, die je in staat stelt je locatie te allen tijde na te gaan. Het beeld, de richting, snelheid en geografische coördinaten worden automatisch opgenomen en het MiVue Manager desktop voor PC en MAC programma toont de opgenomen informatie in Google Maps.

mio comboEn wil je een combinatie tussen een navigatiesysteem en een dash cam? Daarvoor is de Mio Combo 5107 LM geschikt. Je kunt nl. kiezen voor de optie ‘dash cam’ en de opnames worden gestart en ondertussen wordt je veilig naar de plaats van bestemming gebracht.

Ruim een jaar geleden heb ik al een MiVue dash cam getest, en hier kan je deze test nalezen.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com