You are here: Home » Groen wonen » De feiten en fabels omtrent energiebesparing

De feiten en fabels omtrent energiebesparing

geschreven door Constance
feit of fabel

Omtrent het energieverbruik en het besparen van energie bestaan een heleboel fabeltjes. Welke fabeltjes een fabel blijven of juist een feit blijken te zijn, lees je hieronder.

feit of fabel

Elektrische apparaten verbruiken geen stroom als ze uit staan

Fabel: Elektrische apparaten kunnen namelijk wel degelijk energie verbruiken wanneer ze niet gebruikt worden of uit lijken te staan. We weten allemaal dat apparatuur op stand-by altijd stroom verbruikt, aangezien het lampje blijft branden of deze snel weer terug aanstaat. Maar ook wanneer je een apparaat uitzet, gebruikt deze nog een klein beetje stroom in de vorm van sluipverbruik of lekstroom. Zeker weten dat je echt geen stroom verbruikt? Trek dan de stekker uit het stopcontact of gebruik de schakelaar van het stekkerblok.

Met dubbel glas bespaar je op de stookkosten

Feit: Dubbel glas en HR glas isoleren beter dan enkel glas, waardoor je ermee op je stookkosten bespaart. Waar bij enkel glas de warmte sneller de weg naar buiten vindt, is dat bij deze glassoorten veel minder het geval. Het is een investering die het geld dubbel en dwars waard is, zeker wanneer je kiest voor JLM dubbel glas. Hier vind je namelijk voordelig dubbel glas van een uitstekende kwaliteit.

Gedimd licht verbruikt net zoveel energie als normaal licht

Fabel: Een lamp verbruikt minder energie wanneer deze gedimd is. Wel klopt het dat het energieverbruik niet gelijk loop met de afname van de hoeveelheid licht. Dus wanneer je de lamp voor de helft dimt, betekent dit niet dat je energieverbruik ook met 50% afneemt.

Het is slim om de verwarming ’s nachts lager te zetten

Feit: Het klopt dat je energie bespaart wanneer je de verwarming ’s nachts lager zet. Het is belangrijk om de verwarming ’s nachts niet helemaal uit te zetten, omdat de kans op vochtproblemen, en bij vorst bevroren leidingen, groot is. En ja, het kost inderdaad energie om je huis ’s ochtends weer opgewarmd te krijgen, maar niet zoveel wanneer je ervoor kiest om de verwarming de hele nacht te laten draaien om deze op temperatuur te houden.

Het is slecht voor mijn TV of computer om deze voor korte tijd uit te zetten

Fabel: Waar veel mensen denken dat het wel slecht is voor apparaten om deze voor korte tijd uit te zetten, is dit juist niet waar. En om energie te besparen is het daarnaast net erg belangrijk om je tv en computer helemaal uit te zetten, wanneer je deze niet meer gebruikt. Ook wanneer dit maar voor korte duur is. Het allerbeste is het zelfs, om sluipverbruik te voorkomen, om de stekker uit het stopcontact te trekken.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com