You are here: Home » Audio & video » Gadget Test: Nikon D5100 digitale spiegelreflex camera

Gadget Test: Nikon D5100 digitale spiegelreflex camera

geschreven door Constance

Begin deze maand heb ik de Nikon D5100 camera gekregen zodat ik deze kon gaan testen. Nu heb ikzelf een Canon digitale spiegelreflex camera, waardoor ik (gelukkig) al precies weet hoe een digitale spiegelreflex camera werkt, want zo’n camera werkt toch wel anders dan een digitale compact camera.

Nikon D5100

Afgelopen weekend had ik afgesproken, samen met Testman en nog 2 vrienden, om een roofvogelworkshop te gaan doen (dit hadden wij cadeau gekregen voor onze verjaardag) bij Topvogel.nl. Nu was het natuurlijk schitterend weer en ook de uitgelezen mogelijkheid om de Nikon D5100 te testen. En ik heb daarbij niet alleen foto’s gemaakt maar ook diverse video-opnames. Nu weet ik, uit ervaring, dat opnames met levende beesten (en in het bijzonder vogels) niet de gemakkelijkste onderwerpen zijn om te fotograferen en dat je hiervoor dan ook een stabiele lens en camera moet hebben (of gebruik maken van een statief) en ook nog eens een snelle processor en natuurlijk een sportstand voor continue opnames en beide camera’s hebben deze.

Allereerst wil ik opmerken dat de D5100 prima in de (vrouwen)hand ligt want de body is niet al te groot en heeft de D5100 ook een lekker groot, uitklapbaar, scherm. En als je een klein handeltje bovenop omzet, kan je gelijk schakelen van het maken van foto’s naar het opnemen van video en dat in HD (1080p). Verder zitten er heel veel mogelijkheden op de camera die je ook terugvindt op de (duurdere) D7000 en heb je gelijk een camera van 16.2 megapixels.

Het doorlopen van de verschillende menu’s gaat eigenlijk intuïtief en is zelfs voor de beginnende spiegelreflex gebruiker makkelijk te begrijpen. Bij mijn set, was ook de lens geleverd die je normaal gesproken ook bij de kit-set krijgt: 18-55 mm VR. Dit is dezelfde type lens die ik ook bij mijn Canon camera heb, maar mijn voorkeur gaat (zeker voor natuurfotografie) uit naar een lens met meer zoom. Want er is ook een kit-set waarbij je een lens krijgt met 18-105 mm VR of de kit waarbij je 2 lenzen koopt: de 18-55 mm VR en de 55-300 mmVR of 55-200 mm VR. (Dat is natuurlijk iets persoonlijks maar als je een Nikon zoom lens koopt moet je in ieder geval wel letten of het een VR lens is. Want hierdoor blijft je lens mooi stabiel als je inzoomt en hierdoor zijn je foto’s nooit bewogen. Bij Canon heeft een dergelijke lens de code EF en natuurlijk kan je natuurlijk altijd gebruiken maken van een statief.)

Ik heb tijdens de roofvogelworkshop bij Topvogel.nl, mijn eigen camera en de Nikon D5100 door elkaar gebruikt, en ook met de D5100 2 korte video’s gemaakt. Het maken van een video’s is reuze makkelijk, alleen scheen het zonnetje nogal fel en dan is het moeilijk om op het scherm te zien wat je filmt want dan is het schermpje te licht van kleur. Bij het bekijken van de foto’s heb je hier een stuk minder last van. Mijn eigen camera heeft minder pixels (12,5) maar doordat ik mijn eigen zoomlens gebruikte (die bijna dezelfde prijs heeft als de losse body van de Nikon) is het verschil te verwaarlozen. (Er is mij altijd verteld dat een lens eigenlijk belangrijker is dan een body en dat is inderdaad gebleken. Helaas zijn beide merken niet uitwisselbaar dus kon ik geen Canon lens op een Nikon body zetten.)

Nu is natuurlijk de vraag of ik de Nikon zou kopen. Als ik een beginnende digitale spiegelreflex fotograaf zou zijn en ik weet van mezelf dat ik ook regelmatig video’s maak, zou ik absoluut voor de Nikon D5100 gaan, incl. een opzetmicrofoon die onmisbaar is voor video-opnames. Maar zoals ik al eerder meldde, ik zou ook investeren in een goede (zoom)lens en hier desnoods voor sparen, heb ikzelf ook gedaan.

Wil je meer foto’s bekijken die ik heb gemaakt met de Nikon D5100, klik dan even op de link onder de 2e foto.

Gadget Test: Nikon D5100

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=u-X8IzhKGYY[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KZP43Z_IO7I[/youtube]

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com