You are here: Home » Huis & Tuin » Test: Roomba Stofzuigerrobot en Scooba Dweilrobot

Test: Roomba Stofzuigerrobot en Scooba Dweilrobot

geschreven door Constance

Gemak dient de mens en in het bijzonder de (werkende) vrouw dus toen de eerste 2 stofzuigerrobots terug moesten naar de leveranciers heb ik echt even moeten afkicken, want je huis laten zuigen terwijl je aan het werk bent (of gewoon op de bank zit met een lekker boek of tijdschrift) is toch wel erg prettig.

Vorige week mocht ik dan ook weer 2 nieuwe robots in huis verwelkomen, de iRobot Roomba en de iRobot Scooba. De Roomba is ook een stofzuigerrobot en de Scooba is een dweilrobot. (Een eerder gepubliceerd artikel over de iRobots kan je hier nalezen.) Aangezien de Roomba alweer het 3e model stofzuigrobot die ik getest heb (voel me al bijna een stofzuigrobot-expert) kan ik over deze eigenlijk heel kort zijn:  dit is de kleinste (qua diameter) van de 3 modellen die ik getest heb, maar ik heb wel het idee gekregen dat Harry 1 (zo heb ik deze genoemd) wel een stuk beter de hoeken schoonmaakte en dat ook de motor een stuk krachtiger is. Het nadeel hiervan is wel dat ie meer lawaai maakt, daardoor wordt een tv-programma volgen of lekker op je gemak telefoneren is er niet echt bij. Ik heb een midrange exemplaar gekregen om te testen en deze had geen afstandsbediening (de Roomba 581 heeft deze weer wel) en dat is toch wel een gemis. Je kunt met die afstandsbediening  je stofzuiger (als je wilt telefoneren of hem gewoon uit wilt zetten) naar het basisstation/oplader sturen zonder dat je hoeft te bukken. Nu moet Harry 1 eerst uitgezet worden en vervolgens naar het basisstation toe gebracht worden en dat is een beetje onhandig.  Dikke snoeren, kabels en andere obstakels zijn echt geen bezwaar voor de Roomba want hij rijdt overal overheen, en dat zonder deze allemaal op te zuigen of ergens vestrikt in te raken. Als ie klaar is met schoonmaken gaat ie automatisch naar zijn basis/oplaadstation, en dat gebeurt ook als als de batterij bijna leeg is. De Roomba kan niet van de trap vallen en daardoor zijn kamers op de 1e verdieping of zolder geen enkel bezwaar.

De 2e iRobot (ofwel Harry 2) is een totaal ander principe, want deze iRobot is een zgn. dweilrobot. Gelukkig heb ik in huis alleen maar ‘harde’ vloeren (in de woonkamer, keuken en serre natuursteen, in de slaapkamers en op kantoor ligt er vinyl) dus kon de Scooba lekker zijn gang gaan. En dat heb ik geweten, want na 4 dagen achter elkaar gebruikt te hebben gemaakt van de Scooba bleef er zwart water in de vuil water tank achter. (Dus of ik ben een slechte dweiler of mijn vloer is erg moeilijk schoon te houden.) Hoe werkt de Scooba precies? Je vult de schoon water-tank totdat ie vol is (evt. met een schoonmaakmiddel erbij) en dan zet je hem aan. Hij zuigt eerst los vuil en zand op, daarna sproeit ie de vloer nat, vervolgens gaat ie de vloer scrobben en tenslotte wordt het overtollige (vieze, vuile) water opgezogen en dit komt in de vuil-water tank terecht. En ik heb, blijkbaar, een hele vieze vloer want pas na de 5e keer was het water weer een beetje normaal van kleur. Toevallig heb ik gisteren wederom Scooba gebruikt (na een paar dagen niet gedweild te hebben) en weer was het water reuze smerig. Nu heb ik, tijdens het testen, al een paar keer de vraag gekregen of je vloer echt drijfnat wordt, maar dat is niet zo (dat kan je ook op het filmpje zien) en dat komt doordat het overtollige water wordt opgezogen. Met 1 volle tank kon Scooba Harry 2 mijn gehele benedenverdieping poetsen, en na het bijvullen van de tank, ook nog de 1e verdieping. Daarna moest ie wel weer aan de lader gelegd worden.

Conclusie: een stofzuigerrobot is heel handig als je weinig tijd hebt of als je tussendoor even je huis gezogen wilt hebben (zonder dat je je stofzuiger te voorschijn moet halen en zelf aan de slag moet) maar voor mij blijven er toch wel wat nadeln: je kunt er geen trap mee schoonmaken, de hoekjes doen of het plafond zuigen. Maar de Scooba dweilrobot wil ik niet meer kwijt want het dweilen van een harde, oneffen, natuurstenen vloer is geen echt leuke (en dankbare) klus want je blijft bezig met het verversen van schoon water dat vuil en vies wordt en ook moet je meerdere dweilen bij de hand hebben en Harry 2 doet het allemaal in 1 keer. Maw. Harry 2 heeft een nieuw huis gekregen 😉

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=54BE9Y5RgMg[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mQegLS6_RMU[/youtube]

Gerelateerde artikelen

8 reacties

Caroll 4 mei 2012 - 09:36

Kan je deze ook in nederland kopen dan?

Reageer
Constance 4 mei 2012 - 21:50

@Caroll, je kunt de bh online bestellen, via de link in het artikel.

Reageer
Caroll 4 mei 2012 - 09:36

Kan je deze ook in nederland kopen dan?

Reageer
Constance 4 mei 2012 - 21:50

@Caroll, je kunt de bh online bestellen, via de link in het artikel.

Reageer

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com